Ga naar de inhoud
Royalty

Niemand wil dokken voor security Harry en Meghan

Beeld © ANP

Dat Megxit om de hoek staat, is op dit moment slecht nieuws voor het koppel. De publieke financiering stopt voor Harry (35) en Meghan (38) nu ze kiezen voor hun onafhankelijkheid. Eén probleem: wie betaalt voor hun beveiliging? Canada is dat vooralsnog niet van plan.

Het staat duidelijk in het statement op de website van het koppel. De hertogin en hertogin krijgen na Megxit beveiliging voor zichzelf en hun zoon Archie. Wat niet in het statement staat, is wie voor de kosten opdraait. Als je onderdeel van de koninklijke familie bent, wordt het betaald van belastinggeld. Maar als Harry en Meghan na 31 maart afstand doen van hun titel, vervalt ook de voor hen gratis beveiliging. 

'Meghan
Lees ook:
'Meghan Markle voelt zich gepest door Queen Elizabeth en familie'

Op verzoek van de Britse politie houdt de Royal Canadian Mounted Police het gezin veilig sinds hun verhuizing in november 2019. Harry, Meghan en Archie staan op de lijst van 'international protected persons', waardoor ze volgens de regels van internationale verdragen beschermd dienen te worden. Dat ze straks royal-af zijn, betekent niet dat het dreigings- en risiconiveau rondom hun veiligheid afneemt. Maar wél dat Canada weigert om langer voor hun veiligheid te betalen.

Als Canada niet betaalt, wie doet het dan wel? De kans is aanwezig dat de last op de schouders van de Britse bevolking terechtkomt. Harry en Meghan zijn vanwege 'veiligheidsredenen' in ieder geval niet van plan om te reageren op vragen rondom hun security, waardoor het antwoord het publiek verschuldigd blijft. 

'Megxit
Lees ook:
'Megxit kan Harry en Meghan een miljard opleveren'

Geld speelt voor het stel in ieder geval geen rol. Als ze straks onafhankelijk van de Britse koninklijke familie opereren, valt er veel geld te verdienen. Dat zie je in de video hieronder. 

Harry en Meghan harken geld binnen met eerste betaalde klus

05:00