Ga naar de inhoud
Royalty

Prins Philip op 99-jarige leeftijd overleden

Beeld © Getty Images

De Britse prins Philip is op 99-jarige leeftijd overleden, zo heeft Buckingham Palace zojuist bekendgemaakt. Hij was sinds 1947 getrouwd met koningin Elizabeth. In 2017 maakte hij op 96-jarige leeftijd bekend een stap terug te doen en geen publieke plechtigheden meer bij te wonen. De laatste tijd schommelde de royal al met zijn gezondheid en werd hij geregeld opgenomen in het ziekenhuis.

Het Britse koningshuis brengt het nieuws via social media naar buiten. Op Instagram plaatsen ze het volgende: 'Met diepe droefheid heeft Hare Majesteit de Koningin het overlijden aangekondigd van haar geliefde echtgenoot, Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, Hertog van Edinburgh. Zijne Koninklijke Hoogheid is vanmorgen vredig overleden in Windsor Castle. De koninklijke familie rouwt samen met mensen over de hele wereld om zijn verlies. Verdere aankondigingen zullen te zijner tijd worden gedaan.'

Na het nieuws is de website van de royals direct zwart gekleurd.

Prins Philip leerde koningin Elizabeth in 1934 kennen en kreeg na de oorlog toestemming van koning George VI om met Elizabeth te trouwen. Oorspronkelijk kwam Philip uit een Griekse en Deense koninklijke familie, maar deed vlak voor het huwelijk afstand van zijn koninklijke titels. Bij zijn huwelijk ontving hij de titel hertog van Edinburg, sindsdien stond hij bekend als Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Edinburgh.

Een terugblik op het bijzondere leven van de overleden prins Philip

03:14
Prins
Lees ook:
Prins Philip overgebracht naar ziekenhuis

Voor zijn pensioen in 2017 was Philip veelvuldig aanwezig bij publieke gelegenheden, in totaal 22.219 keer. Daarnaast heeft hij 5496 toespraken gehouden en staan er veertien boeken op zijn naam. Ook was hij beschermheer of lid van ruim 780 organisaties.

De laatste jaren kwam de Britse royal veelvuldig in het nieuws vanwege zijn gezondheid. Zo raakte hij in 2019 betrokken in een auto-ongeval. Hoewel hij zelf niet gewond raakte, besloot hij wel zijn rijbewijs vrijwillig in te leveren. In december 2019 werd hij ‘uit voorzorg’ nog opgenomen in het ziekenhuis. Volgens Buckingham Palace was dit ‘wegens een al bestaande aandoening’.

Britse
Lees ook:
Britse prins Philip levert vrijwillig rijbewijs in na ongeluk

Prins Philip en koningin Elizabeth hebben samen vier kinderen; prins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward.