Royalty

Delphine Boël is lang niet enige schandaal Belgisch koningshuis

28 januari 2020 15:07 Aangepast: 28 januari 2020 15:31
Beeld © ANP

Royals: het zijn soms net mensen. Het ene schandaal volgt het andere schandaal op, zowel in Nederland, het Verenigd Koninkrijk als in België. Het DNA-onderzoek van Delphine Boël hield het Belgische volk jarenlang in zijn greep, maar dat is zeker niet het enige koningshuisschandaal dat onze zuiderburen kennen.

Prins Laurent

Prins Laurent, de jongere broer van koning Filip, heeft heel wat uitgevreten. Hij heeft in de loop der jaren een flinke reputatie opgebouwd als enfant terrible van de Belgen. In 2017 bezocht hij bijvoorbeeld de Chinese ambassade voor de viering van het negentigjarige jubileum van het Chinese leger en dat terwijl de premier hem hiervoor geen toestemming had gegeven. Laurent had de regering niet ingelicht over zijn aanwezigheid. Dat had wel gemoeten. Als straf werd de prins gekort op zijn jaarlijkse toelage.

Vorig jaar nog maakte hij veel mensen boos door tijdens een militair defilé meer interesse te tonen voor zijn smartphone dan voor de langs marcherende militairen. 

Prins Laurent Prins Laurent

Koningin Fabiola

Het huwelijk tussen koning Boudewijn en koningin Fabiola is altijd kinderloos gebleven, maar Fabiola had wel veel Spaanse neven en nichten. Om de erfenis wat soepeler te regelen, richtte ze de stichting Fons Pereos op. Officieel zou ze via deze stichting haar vermogen aan goede doelen doneren, maar in 2013 werd duidelijk waar de stichting echt voor bedoeld was: haar Spaanse neefjes en nichtjes hoefden minder belasting te betalen over haar erfenis.

De jaarlijkse toelage van de koningin werd met een half miljoen verlaagd naar € 923.000 per jaar. Later dat jaar werd het verlaagd naar € 423.000. Na het overlijden van Fabiola in 2014 werd duidelijk dat haar erfenis naar een andere stichting is gegaan. Deze stichting zet zich wél in voor mensen in nood.

Koningin Fabiola Koningin Fabiola

Delphine Boël

Kunstenares Delphine Boël was op papier de dochter van Sybille de Selys Longchamps en de zakenman Jacques Boël. Haar moeder had in de jaren 60 een affaire met koning Albert II en daarom was het lange tijd onduidelijk wie nu de biologische vader is van Delphine. Zes jaar geleden stapte ze naar de rechter, omdat ze eiste dat Albert een DNA-test zou doen. De koning weigerde, maar het hof van beroep in Brussel dwong hem er uiteindelijk toch toe een vaderschapstest te doen. Afgelopen maandag kwam dan eindelijk het verlossende woord: Delphine is de dochter van koning Albert II. Ze deed het niet voor het geld of een titel, maar wilde door haar vader erkend worden.

Delphine Boël Delphine Boël
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgische koning Albert II geeft na DNA-test toe: Delphine is mijn dochter

Leopold III

Delphine is echter zeker niet het eerste buitenechtelijke kind in het Belgische koningshuis. Koning Leopold III, de vader van koning Boudewijn en koning Albert II, had er naar verluidt zelfs meerdere.

Leopold was eerst getrouwd met Astrid van Zweden, maar zij overleed op dertigjarige leeftijd in 1935. In 1941 trouwde Leopold met de reeds zwangere en vijftien jaar jongere Lilian Baels. Tussen de twee huwelijken door had hij twee minnaressen: Francesca Erik en Liselotte Landbeck. Met Liselotte kreeg hij een dochter genaamd Ingeborg Verdun.

Leopold zou in 1954 ook nog een affaire hebben gehad met een Franse dame. Samen kregen zij een zoon, maar die werd nooit officieel erkend. En dan zou Leopold nóg een zoon gekregen hebben, maar hier is niet veel over bekend.

Leopold II

Leopold II wist ook wel van wanten. Hij had een minnares die maar liefst 48 jaar jonger was: Blanche Delacroix. Hij was op dat moment 64 en zij 16. De twee zouden elkaar ontmoet hebben tijdens de wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Na de dood van zijn vrouw bracht hij haar onder in een villa. Via een geheime tunnel van zijn koninklijke villa naar haar vertrek kon hij haar zo vaak bezoeken als hij wilde. 

Samen kregen ze twee kinderen: Lucien en Philippe. Ze kregen van hun pa een mooie titel: Lucienne werd hertog van Tervuren en Philippe graaf van Ravenstein.

Leopold trouwde uiteindelijk met Blanche, die na zijn overlijden weer trouwde met haar vroegere minnaar. Zeg nou zelf: GTST is er niets bij.

Leopold I

We gaan nog een generatie terug, want ook Leopold I had buitenechtelijke kinderen. Hij had verschillende minnaressen, maar ééntje springt eruit. De vorst had namelijk twintig jaar lang een relatie met Arcadie Claret. Samen met haar kreeg hij twee zonen: Georg en Arthur. Beiden werden baron van Eppinghoven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore