'Moeilijk besluit'

Britse prins Harry: 'Ik had geen andere keus dan een stap terug te doen'

20 januari 2020 01:41 Aangepast: 20 januari 2020 09:16
Prins Harry zei dat hij 'geen andere keus had dan een stap terug te doen'. Beeld © MMP

De Britse prins Harry neemt 'een sprong in het diepe' door afstand te doen van zijn koninklijke titel. Maar hij had 'geen andere keus', vertelde hij gisteravond in een toespraak. Het is voor het eerst dat de prins reageert op de breuk met het Britse koninklijke huis.

De prins wil in de toespraak vooral duidelijk maken dat hij en Meghan niet weglopen. "Groot-Brittannië zal altijd mijn thuis blijven. Dit is de plek die ik liefheb en dat zal nooit veranderen."

Het is voor het eerst dat de prins in het openbaar reageert, nadat eerder dit weekend duidelijk werd dat prins Harry en Meghan afstand doen van hun koninklijke titels.

'Ik wil dat jullie de waarheid horen'

De Britse prins begon de toespraak tijdens een evenement van liefdadigheidsinstelling Sentebale, waar hij medeoprichter van is. Dat schrijft de BBC.

"Ik kan me voorstellen dat jullie veel over mij hebben gehoord en gelezen tijdens de afgelopen weken", vertelt Harry. "Dus ik wil graag dat jullie de waarheid van mij horen. Niet als prins of als hertog, maar gewoon als Harry."

Hij vertelt dat hij 'altijd het grootste respect zal behouden voor zijn grootmoeder, de koningin, zijn opperbevelhebber'. Harry zegt dat hij hoopte aan het koningshuis verbonden te kunnen blijven. "Dat was helaas niet mogelijk. Ik heb dat nu geaccepteerd en weet dat het niet verandert wie ik ben en hoe toegewijd ik ben."

'We waren hoopvol'

Harry blikt terug op de begindagen van zijn huwelijk met Meghan. "We waren enthousiast, hoopvol en we waren hier om te dienen. Het maakt mij daarom verdrietig om te zien waar we nu zijn aanbeland. Het besluit om een stap terug te doen was niet gemakkelijk", geeft de prins toe.

"We hebben er vele maanden over gesproken, nadat we al vele jaren voor moeilijke uitdagingen stonden. Ik weet dat ik niet altijd gelijk heb, maar ik had geen andere keus dan een stap terug te doen."

Wat ging hieraan vooraf?

Vorige week maakten Harry en Meghan bekend een stap terug te doen en deels in Canada te gaan wonen. Het bracht een storm van verbazing op gang. Volgens de Britse tabloids was de koningin hier niet over geïnformeerd en was het crisis op Buckingham Palace.

Een paar dagen later werd een familieberaad gehouden, met de koningin maar ook prinsen Charles, William en Harry. Meghan was niet aanwezig maar vergaderde vanuit Canada mee per telefoon.

De koningin had daarvoor in een verklaring al laten weten Harry en Meghan te steunen. "Hoewel we liever hadden gezien dat ze volledig lid waren gebleven van de koninklijke familie, respecteren we hun wens om een meer onafhankelijk leven te leiden. Ze blijven gewaardeerde leden van onze familie", zei ze in een statement.

Dit weekend besloten prins Harry en zijn echtgenote Meghan dat ze hun titels niet langer zullen gebruiken. Ook krijgen ze niet langer betaald als lid van het koninklijke huis.

Wat staat prins Harry en Meghan Markle nu te wachten?

Harry en Meghan zijn officieel geen onderdeel meer van 'The Firm'. De Queen heeft haar liefdevolle toestemming gegeven en Harry en Meghan mogen dan nu eindelijk hun eigen gang gaan.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prins Harry en Meghan doen afstand van koninklijke titels

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore