'Moeilijke tijden'

Britse koningin in kersttoespraak: 'Het was een hobbelig jaar'

24 december 2019 03:18 Aangepast: 24 december 2019 03:32
De Britse koningin zal in haar kersttoespraak zeggen dat het een hobbelig jaar was. Beeld © AFP

De Britse koningin Elizabeth zal in haar kersttoespraak zeggen dat het een hobbelig jaar is geweest, met moeilijke tijden voor Groot-Brittannië en de koninklijke familie. Maar met 'kleine stapjes voorwaarts' kunnen we diepgewortelde verdeeldheid volgens het Britse staatshoofd overwinnen.

Het Britse koningshuis, Buckingham Palace, heeft al delen vrijgegeven van de toespraak van de Queen die op eerste kerstdag wordt uitgezonden.

Zo blikt de 93-jarige koningin Elizabeth niet alleen terug op de herdenking van D-day, maar verwijst ze in haar toespraak ook naar het geloof en het leven van Jezus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Queen Elizabeth bereidt zich voor op Kerstmis

Brexit bracht politieke verdeeldheid

Het was een hobbelig jaar voor zowel Groot-Brittannië als de koninklijke familie. De brexit bracht politieke verdeeldheid in het land.

Intussen lag het koningshuis onder vuur vanwege de vermeende banden van prins Andrew met de overleden 'misbruikmiljonair' Jeffrey Epstein.

De kleinzoon van Elizabeth, prins Harry, uitte in het afgelopen jaar kritiek op de Britse media. Hij liet weten dat hij de negatieve berichtgeving over zijn vrouw Meghan zat was. 

Diepgewortelde verdeeldheid overwinnen

Elizabeth zegt dat we met 'kleine stapjes, genomen vanuit geloof en hoop' onze diepgewortelde verdeeldheid kunnen overwinnen. Dat zal volgens de koningin harmonie en begrip brengen.

"De weg is natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Dit jaar kan gevoeld hebben als een roerige, hobbelige periode. Maar de kleine stapjes zullen een wereld van verschil maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drama rondom Britse Prins Andrew blijft zich opstapelen

Herdenkingen D-day

Ook zal de koningin praten over de 75-jarige herdenking van D-day. Zo zal ze in de kersttoespraak zeggen dat "degenen die voorheen gezworen vijanden waren, aan weerszijden van Het Kanaal bijeen kwamen voor herdenkingen".

Die bijeenkomsten waren volgens de Queen ultieme voorbeelden van verzoening. "Door het verleden achter ons te laten en samen verder te gaan, eren we de vrijheid en democratie waar ooit een zeer grote prijs voor is betaald."

Elizabeth hield haar speech in het kasteel in Windsor, waar ze werd omringd door familiefoto's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Koningin Elizabeth gaat over 18 maanden met pensioen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore