Kunst verkocht

'Koninklijke familie maakte miljoenendeal met Belastingdienst over erfenis Juliana'

19 december 2019 00:56 Aangepast: 19 december 2019 06:16
Prinses Juliana in 1989. Beeld © ANP

De koninklijke familie heeft een miljoenendeal gesloten met de Belastingdienst over de erfenis van prinses Juliana. Een deel van de erfbelasting zou door middel van kunststukken zijn betaald. Volgens betrokken ambtenaren is dat niet volgens de regels gegaan.

Dat onthulde het onderzoeksprogramma Zembla gisteravond. Kunststukken die de familie aan het Rijk verkocht, hadden in musea terecht moeten komen. Dat is echter niet gebeurd.

Volgens betrokken ambtenaren staan veel van de topstukken nog altijd in koninklijke paleizen. De deal zou de Oranjes 8,8 miljoen euro hebben opgeleverd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Theaterproductie over Juliana in de maak

Erfbelasting

De koninklijke familie moest na het overlijden van prinses Juliana een flink bedrag aan de Belastingdienst betalen. Een deel daarvan besloten prinses Irene, Margriet en Christina te verrekenen door topstukken aan het Rijk te verkopen. Beatrix hoefde als koningin sowieso geen erfbelasting te betalen.

De zogenaamde 120%-Successiewet leverde de familie zo een financieel zeer aantrekkelijke regeling op. De erfgenamen konden 120 procent van de waarde van de kunststukken van de belasting aftrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

42 miljoen? Welnee, het koningshuis 'kost 345,5 miljoen'

Volgens een taxatierapport dat in handen is van Zembla, wisten de prinsessen zo 8,8 miljoen euro van de belasting af te trekken. Daarvan was 1,4 miljoen euro de bonus van 20 procent.

Niet toegankelijk voor publiek

Omdat de verkochte kunststukken echter niet toegankelijk zijn gemaakt voor publiek, is de deal niet volgens de regels gegaan. "Het is niet de bedoeling geweest dat er meubels ergens verborgen in het paleis kwamen te staan", vertelde kunsthistoricus Rudi Ekkart in Zembla.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde niet reageren op vragen.

Zo ga je slim om met een erfenis of schenking

Stel, je krijgt een gigantische bak geld uit een schenking of een erfenis. Dat wil je niet direct afdragen aan de fiscus. Hoe je dat aanpakt, dat hoor je hier in de Kijker aan Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore