Ga naar de inhoud
Misdaad

Dader gijzeling Apple Store filmde zichzelf tijdens actie

Beeld © ANP

De dader van de gijzeling in de Apple Store in Amsterdam droeg een bodycam en heeft de gijzeling zelf gefilmd. Het unieke beeldmateriaal zit in de documentaire 'De Gijzeling In De Apple Store', die over tien dagen te zien is bij Videoland en AT5. De beelden geven een ongekende inkijk in de gewelddadige gijzeling. Het hielp de politie om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen in het onderzoek naar de motieven van de dader. RTL Boulevard mag het materiaal van de bodycam nu voor het eerst laten zien.

"Het is hierdoor volledig duidelijk geweest wat zich daar binnen en buiten heeft afgespeeld"

Volgens Piet Kelder, algemeen commandant politie, gaat het om een 'unieke situatie'. “Ik vind het goed dat de documentaire wereldkundig maakt wat er daar is gebeurd. Dat we daarmee ook laten zien hoeveel leed hij heeft berokkend. De beelden die wij hadden van de beveiligingscamera’s waren natuurlijk op afstand, maar door de beelden die hij met zijn bodycam heeft opgenomen kunnen we vanaf zijn schouders meekijken wat zijn blikveld was. Het is hierdoor volledig duidelijk geweest wat zich daar binnen en buiten heeft afgespeeld.”

Bekijk de beelden hieronder.

Dader gijzeling Apple Store filmde zichzelf tijdens actie

01:08
Gijzelnemer
Lees ook:
Gijzelnemer Apple Store overleden aan verwondingen

In februari 2022 hield de gijzeling op het Leidseplein de stad in spanning. De 27-jarige Abdel Rahman A., de gijzelnemer, hield een klant van de Apple Store onder schot. Hij eiste 200 miljoen aan crypto en een vrijgeleide, stuurde appjes naar de tiplijn van AT5, maar moest het uiteindelijk bekopen met de dood. 

AT5 kreeg de beschikking over unieke beelden en geluidsopnames van de gijzeling. De analyse daarvan en de reconstructie van het materiaal duurde een jaar en resulteerde in de documentaire. Regisseur Roos Gerritsen spreekt met de politie, EOD (Explosieve Opruimingsdienst Defensie) en slachtoffers. Ze volgt tot in detail de avond die bij vele mensen in het geheugen gegrift staat en die uiteindelijk door een flesje water, een heldhaftige gijzelaar en de ingreep van politie tot een einde kwam. 

Netflix
Lees ook:
Netflix maakt film over gijzeling Apple Store in Amsterdam