Ga naar de inhoud
Twee aanklachten verkrachting

That '70s Show-acteur Masterson veroordeeld tot 30 jaar celstraf

Danny Masterson afgelopen mei met zijn echtgenote bij de rechtbank in Los Angeles. Beeld © Associated Press

Danny Masterson is veroordeeld tot een gevangenisstraf van dertig jaar tot levenslang. De Amerikaanse acteur, bekend van de serie That '70s Show, was eerder al schuldig bevonden aan twee aanklachten van verkrachting. Hij gaat in hoger beroep.

De 47-jarige acteur werd door drie vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik in zijn huis in Hollywood. Dat gebeurde tussen 2001 en 2003, toen Masterson op het hoogtepunt van zijn carrière was. Vorig jaar werd de zaak nietig verklaard omdat de juryleden het niet eens konden worden, waarna aanklagers een nieuwe zaak startten.

Hoger beroep

De jury bepaalde in mei dat Masterson in twee gevallen schuldig is. Over de derde aanklacht konden ze het niet eens worden.

Zijn advocaat Shawn Holley kondigde kort na de zitting buiten de rechtbank in Los Angeles hoger beroep aan. Volgens de raadsvrouw zijn er in het proces 'substantiële fouten' gemaakt en is er geen aantoonbaar bewijs

Vijf
Lees ook:
Vijf jaar #MeToo: wat zijn we eigenlijk opgeschoten?

"Hoewel we veel respect hebben voor de jury in deze zaak en voor ons rechtssysteem in het algemeen, hebben ze het soms bij het verkeerde eind. En dat is hier gebeurd", zei Holley tegen de verzamelde pers. "Meneer Masterson heeft de misdaden waarvoor hij is veroordeeld niet gepleegd en wij en de advocaten in het hoger beroep, de beste en slimste in het land, hebben er vertrouwen in dat deze veroordeling wordt vernietigd."

Masterson ontkende altijd alle aantijgingen. De acteur zou volgens de aanklager met zijn misdaden zijn weggekomen door steun van Scientology, de kerk die hij aanhangt en waarvan zijn vermeende slachtoffers oud-lid zijn. Hij zit al sinds mei vast omdat hij als vluchtgevaarlijk werd beschouwd.

In That '70s Show speelde Masterson de rol van Steven Hyde. Hij was in alle acht seizoenen te zien. Later speelde hij ook nog in series als Men at Work en The Ranch.