Het Openbaar Ministerie heeft profvoetballer Quincy Promes (31) kunnen koppelen aan een versleutelde telefoon van de gekraakte chatdienst SKY-ECC. Dat laat de officier van justitie maandag weten in de Amsterdamse rechtbank. Justitie heeft belastende informatie weten te onderscheppen over internationale drugshandel, waarvoor de oud-Ajacied terecht staat. De 31-jarige Amsterdammer zou ook een vuurwapen hebben gehad, zo zou blijken uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de politie.
"Me hele winst was door de helft"
Promes staat terecht voor twee verschillende partijen cocaïne in januari 2020: een partij van 650 kilo en een partij van 712,8 kilo. Met een account met de gebruikersnaam Fantasma, die in gebruik zou zijn geweest door Promes, werd gestuurd: “Me jongens zijn onderweg naar Antwerpen.” Achter een lading met zakken zout lagen 675 blokken met coke verstopt, de uithalers zouden die partij moeten veiligstellen. De uithalers zouden niet hebben geweten waar ze precies moesten zijn. Promes zou aan medeverdachte Marylio V. hebben gevraagd: “Waar staan jullie precies?” Later zegt de profvoetballer: “Aan het werk boys en houd ons op de hoogte.”
Een maand later kwam Promes in zijn berichten nog terug op de onderschepte lading: “Mijn vorige bevalling was half mislukt, ze kwamen in twee bakken, eentje is gevallen eentje is geklemd, en dus me hele winst was door de helft.”

Ook bleek dat een van de partijen cocaïne niet aangekomen zou zijn, omdat de Belgische politie deze onderschept zou hebben. “Shit man”, zou Promes hebben gestuurd. De medeverdachte vervolgens: “Dus de helft is safe. Risico van het vak.” Volgens justitie had de voetballer een aansturende en coördinerende rol bij het transport dat, daags voor het belangrijke thuisduel tegen PSV waarin hij speelde, heeft plaatsgevonden. Uit foto’s die zijn gestuurd op de telefoon - gemaakt vanuit de woning van Promes - is medeverdachte Marylio V. te zien. Samen met hem zou hij het uithalen van de drugs hebben georganiseerd.
Uit informatie van het Team Criminele Inlichtingen uit 2018, 2019 en 2020 zou blijken dat Promes 200.000 euro zou hebben geïnvesteerd in een cocaïnetransport. Twee anderen zouden met die handel 6 miljoen euro hebben verdiend.

De voetballer is nog niet gehoord over de verdenking, maar zijn advocaat heeft laten weten dat zijn cliënt iedere betrokkenheid bij drugshandel ontkent. Promes staat ook terecht in een andere zaak, waarin hij verdacht wordt van het neersteken van zijn neef. De rechtbank doet in dat proces op 19 juni uitspraak.