Ga naar de inhoud
Misdaad

Doorbraak in coldcase Peter R. de Vries Foundation: Maria van der Zanden gevonden

Maria van der Zanden verdween op 6 augustus 1994 Beeld © Peter R. de Vries Foundation

Een doorbraak in de coldcase van Maria van der Zanden. Het lichaam van de jonge vrouw uit Putten die sinds 1994 vermist was, is in het jaar van haar verdwijning gevonden in een meer bij het Duitse Soest. Tot die conclusie komt het coldcaseteam van Oost-Nederland aan de hand van binnengekomen informatie, die de afgelopen weken grondig is onderzocht. De Peter R. de Vries Foundation vroeg afgelopen maart opnieuw aandacht voor de zaak.

"Na bijna 30 jaar weet ik eindelijk waar mijn dochter is"

Maria van der Zanden verdwijnt op 6 augustus 1994, nadat ze op haar fiets vanaf haar ouderlijk huis is vertrokken. Ze zou op tijd terug zijn om te eten, maar Maria komt nooit meer thuis. Eind augustus van dat jaar vindt de Duitse politie het levenloze lichaam van een vrouw in de Möhnesee in de buurt van Soest (Nordrijn-Westfalen). Na onderzoek concludeert de Duitse politie dat de vrouw waarschijnlijk door zelfdoding om het leven is gekomen. Omdat Duits onderzoek niet leidt tot identificatie van de vrouw, kan de Duitse politie haar achtergrond en omstandigheden van vertrek niet meewegen in de conclusie. De vrouw wordt begraven in een naamloos graf.

Eind maart dit jaar heeft de Duitse politie zich gemeld naar aanleiding van een verzoek dat het coldcaseteam daar tijdens het voorbereidend onderzoek had neergelegd: er zou een mogelijke match zijn tussen Maria en een onbekende dode vrouw uit Duitsland. Na een aantal weken uitvoerig onderzoek is vastgesteld dat de onbekende dode vrouw uit het Duitse Soest inderdaad Maria van der Zanden is.

250.000
lees ook:
250.000 euro voor gouden tip verdwijning Maria van der Zanden

De Peter R. de Vries Foundation neemt begin 2022 contact op met het coldcaseteam van Oost-Nederland om de zaak weer onder de aandacht te brengen. Na een intensief traject van bijna een jaar, wordt medio maart 2023 bekendgemaakt dat nog één keer alles op alles gezet zal worden om Maria te vinden. De Peter R. de Vries Foundation kondigt die maand aan een beloning van 250.000 euro uit te loven voor de tip die leidt tot haar vondst.

Maria's vader Ab is 'overdonderd' door het nieuws, laat hij nu weten. "Na bijna 30 jaar weet ik eindelijk waar mijn dochter is. Er zijn nog heel veel vragen die wij hopelijk de komende tijd met het coldcaseteam en de Foundation beantwoord gaan krijgen. Voor nu willen wij dit nieuws even laten bezinken."

Hoewel de Duitse politie dus niet uitgaat van een misdrijf, is dat toch niet helemaal uit te sluiten. Het coldcaseteam zal het onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de verdwijning daarom voortzetten. Zo wordt onderzocht hoe zij in Duitsland terecht is gekomen. Ook loopt er een onderzoek naar de vraag waarom niet eerder de link tussen de onbekende dode vrouw in Duitsland en de vermiste Maria van der Zanden is gelegd.

Maria
lees ook:
Maria van der Zanden nieuwe zaak Peter R. de Vries Foundation

De Peter R. de Vries Foundation is dankbaar dat Maria na bijna 30 jaar eindelijk is gevonden. "Het is een dubbel gevoel", zegt directeur Kelly de Vries. "Aan de ene kant zijn wij ontzettend blij dat Maria is gevonden en dat haar vader nu eindelijk weet waar zijn dochter is, tegelijkertijd besef je ook dat er een enorm groot verdriet is."

"Het coldcaseteam van Oost-Nederland heeft fantastisch werk geleverd", vervolgt zij. "Ook laat het zien hoe belangrijk het is dat we vanuit de Peter R. de Vries Foundation aandacht blijven vragen voor dit soort coldcasezaken. Het toont weer eens aan dat het werkt om aan de boom te blijven schudden."

Maria van der Zanden nieuwe zaak Peter R. de Vries Foundation

04:32
Bron: RTL Boulevard