Ga naar de inhoud
Misdaad

OM vervolgt vrouw die zichzelf stalkte, man mogelijk onterecht veroordeeld

Thijs Zeeman bewijst OM grote dienst met ontmaskering Sanne S.: 'Ontzettend geraffineerd'

05:23

Het Openbaar Ministerie vervolgt een vrouw die zichzelf stalkte, maar jarenlang de buitenwereld deed geloven dat een psychiatrisch patiënt de dader was. Dat laat een woordvoerder weten aan RTL Boulevard. De 33-jarige Sanne S. meldde zich medio 2021 bij het programma van Thijs Zeeman, 'Zeeman Confronteert: Stalkers'. De presentator en zijn team wisten haar uiteindelijk te ontmaskeren. In 2019 veroordeelde de rechter een man voor de heftige stalkingspraktijken, maar de kans is groot dat er sprake is van een gerechtelijke dwaling.

"Ze is ontzettend geraffineerd"

Het verhaal dat Sanne twee jaar geleden vertelt aan de makers van Zeeman Confronteert: Stalkers is niet zomaar een verhaal. Het leven van de vrouw zou al sinds 2017 een hel zijn door toedoen van een vasthoudende stalker. In dat jaar zou de vrouw tijdens haar stage in aanraking zijn gekomen met patiënt Berry, die volledig geobsedeerd zou zijn geraakt door de stagiair. Hij zou haar het leven zuur maken met achtervolgingen, doodsbedreigingen en talloze berichten. Wanneer het team van Thijs een onderzoek start, kunnen ze in eerste instantie geen bewijs van de stalking vinden. Totdat ze eens duiken in de rol van het slachtoffer, dat in de uitzending Cato wordt genoemd. Al snel blijkt dat zij zelf achter de stalking zit. Tijdens een confrontatie in de aflevering geeft de vrouw dat zelf ook toe en betuigt ze spijt.

Sanne zou gebruik hebben gemaakt van spoofing, een techniek waarmee je berichten kunt sturen en je kunt voordoen als een ander. Door het nummer van Berry te gebruiken, heeft de vrouw het onderzoeksteam van de politie laten geloven dat hij verantwoordelijk was voor alle ellende. De rechter zag ook genoeg bewijs en veroordeelde de nu 55-jarige man tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan drie voorwaardelijk, en een verplichte behandeling. “Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan belaging, bedreiging en belediging van Sanne”, schreef de rechtbank in het vonnis. Berry heeft het volledige proces ontkend. Thijs zegt dat het Sanne goed lukte om zich voor te doen als de man: “Ze is ontzettend geraffineerd te werk gegaan en is in een heel vroeg stadium bezig geweest met spoofing. Dat was toen eigenlijk niet zo bekend. Ze heeft Berry laten sms'en naar haar, maar dat was Berry dus helemaal niet."

Na de ontdekking van Thijs en zijn team, maar ook een aangifte van Berry tegen Sanne, doet de politie uitgebreid onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie. Het OM laat weten dat de zaak tegen de vrouw inmiddels rond is. "Wat het OM betreft is wettig en overtuigend te bewijzen dat zij in 2017 valse aangiftes heeft gedaan en dat ze in 2017 misbruik heeft gemaakt van de identiteit van de veroordeelde. Dat betekent dat we haar gaan vervolgen voor de feiten”, laat een persofficier weten. Het OM verdenkt de vrouw van het doen van een valse aangifte en identiteitsfraude. “Het onderzoek heeft aangetoond dat de berichten die in 2017 zijn verzonden, de stalking en de bedreigingen, afkomstig zijn van de vrouw.

Crowdfunding
Lees ook:
Crowdfunding gestart voor onterechte stalker van Cato uit Zeeman Confronteert

De man heeft na de veroordeling zijn gevangenisstraf uitgezeten, behandeling gevolgd en daarnaast ook een flinke schadevergoeding betaald. “Op basis van het onderzoek dat er nu ligt, als je kijkt naar het dossier en het bewijs, lijkt het er sterk op dat de veroordeling van de veroordeelde ten onrechte is geweest. Maar daar gaat uiteindelijk een rechter over”, laat de persofficier weten. “Het is mogelijk voor hem om een herzieningsaanvraag te doen bij de Hoge Raad. Ook voor het Openbaar Ministerie bestaat die mogelijkheid en dat overwegen we ook, maar daar hebben we nog geen beslissing over genomen.” Thijs is blij met de beslissing van het Openbaar Ministerie om Sanne te vervolgen. “Als dit wordt bewezen, dan zou dat betekenen dat Berry onschuldig is veroordeeld. Een gerechtelijke dwaling”, vertelt hij.

Berry is blij met de beslissing van het OM, laat hij weten aan RTL Boulevard. "Het is onvoorstelbaar dat mevrouw in staat is geweest om zo veel valse aangiftes te doen. Zij is altijd op haar woord geloofd en dat heeft ertoe geleid dat ik ten onrechte in de gevangenis heb gezeten en ten onrechte in het Pieter Baan Centrum opgenomen ben geweest”, laat hij weten via zijn advocaat. “Het is voor mij een grote opluchting dat zij nu eindelijk door de mand is gevallen. Haar vervolging is een eerste stap naar gerechtigheid voor mij. Daarnaast is mijn advocaat bezig met een herzieningsverzoek. Dat gaat zo snel mogelijk naar de Hoge Raad."

Mocht de Hoge Raad besluiten dat het herzieningsverzoek gegrond is, dan zal een gerechtshof de zaak van Berry opnieuw beoordelen.