Ga naar de inhoud
Misdaad

OM wil filmpje verdachte uit jeugdgevangenis toevoegen aan dossier

Het slachtoffer Rainee Laveist Beeld © Privéfoto

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd om een opzienbarend filmpje van een 17-jarige moordverdachte toe te voegen aan het dossier van de strafzaak. Dat laat een woordvoerder weten aan RTL Boulevard. Vanuit de jeugdgevangenis reageert de verdachte triomfantelijk op de – in zijn ogen – lage straf die het OM tegen hem heeft geëist. Het illegaal opgenomen filmpje is een klap in het gezicht van de nabestaanden van de doodgestoken Rainée Laveist.

"Het OM meent dat dit nader inzicht geeft in de houding en de persoon van de verdachte"

De officier van justitie eiste afgelopen maandag anderhalf jaar cel en jeugd-tbs tegen de verdachte. Niet lang nadat de strafeis was uitgesproken, circuleerde het filmpje op sociale media. Daarin was te zien dat hij vanuit de jeugdgevangenis reageerde op de straf. Hij riep 'Chiengté', wat 'klein' betekent in straattaal. Volgens het OM getuigt het filmpje van weinig respect voor de nabestaanden van Rainée, die op 20-jarige leeftijd om het leven kwam. 

Familie
Lees ook:
Familie vermoorde Rainée vol ongeloof door lacherige video: 'Alsof er wordt gedanst op zijn graf'

Het OM geeft aan het belangrijk te vinden dat de rechtbank kennisneemt van de video. "Zodat het kan worden meegenomen in de beoordeling van de zaak", laat een woordvoerder weten. "Het OM meent dat dit nader inzicht geeft in de houding en de persoon van de verdachte. Een verzoek om het filmpje toe te voegen aan het dossier is vandaag aan de rechtbank gedaan."

De familie van Rainée reageerde dinsdag geschokt in RTL Boulevard. "Ze zagen in de video de jongeman tegens wiens rug ze de hele dag hadden aangekeken, die verantwoordelijk is voor de dood van Rainée, hun zoon, hun broertje. Ze zagen hem lachend reageren op de strafeis. Als een soort dansen op het graf van Rainée, zo moet het voor de familie voelen", liet woordvoerder Niels Dekker van Namens de Familie weten.

Verdachte van moord op 20-jarige Rainée Laveist lacht in video om strafeis

05:36
Filmpje
Lees ook:
Filmpje duikt op: verdachte moord Rainée lacht in de cel om strafeis

De Dienst Justitiële Inrichtingen, waar de jeugdgevangenis onder valt, gaf aan dat er na publicatie van de video een doorzoeking is geweest in de cellen. Daarbij werd een telefoon aangetroffen. Een woordvoerder wil niet zeggen of er maatregelen zijn genomen tegen de verdachte. "Op individuele gevallen kan ik helaas niet ingaan", liet een zegsman van het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. 

Bron: RTL Boulevard