Ga naar de inhoud
Misdaad

Advocaten Mohammed R. over aanhouding Weski: ‘Dit kan alleen in Marengo’

Nico Meijering (L) en Christiaan Flokstra Beeld © ANP

De arrestatie van Inez Weski (68) is 'een nieuwe zwarte bladzijde die is toegevoegd aan het boek van Marengo'. Dat stellen de advocaten van Mohammed R. tijdens de hervatting van het Marengo-proces maandagochtend. De aanhouding van de voormalig advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi (45) is volgens de raadsmannen 'het zoveelste exces' in het proces. Ze stellen dat de positie van advocaten steeds verder onder druk komt te staan en luiden daarom de noodklok.

"Zij had de meest complexe advocatenrol"

"De aanhouding op 21 april was een enorme schok en bracht en brengt veel onduidelijkheid, wellicht ook voor u als rechtbank", sprak advocaat Christian Flokstra. "De ironie is dat deze zwarte bladzijde ook alleen maar kon plaatsvinden in Marengo. Het raakt de rechtstaat, de strafrechtspleging, dit strafproces, maar bovenal de strafadvocatuur. Het raakt het in het functioneren en in haar rechtsstatelijke functie en taak. En dat baart zorgen."

Gearresteerde
Lees ook:
Gearresteerde advocaat Inez Weski niet langer in beperking

Weski zat volgens de advocaten in een lastig parket. "Zij had de meest complexe advocatenrol, taak en functie van ons allemaal in dit proces. Helaas moest het voorlopig zo eindigen", zei Flokstra, die ook aangaf dat ze niet over de inhoud kunnen oordelen omdat daar vrijwel niets over bekend is.

"Hier leeft geen naïviteit meer", ging de raadsman van Mohammed R. verder. "Er zullen dingen moeten veranderen, maar wel met het oog voor onze positie, taak en functie als advocaat in dit soort grote strafprocessen. Zaken waarin de belangen groot zijn, maar de risico’s evenzeer. De zorgen zijn groot en daarover luiden wij de noodklok." Ze voorspellen dat de 'harde wereld in de toekomst alleen maar harder zal worden' en ze vrezen voor de toekomst.

Inez
Lees ook:
Inez Weski voorlopig geschorst als advocaat

De rechtbank zweeg bij de hervatting van het proces over de arrestatie. Formeel gezien komt de zaak van Taghi pas woensdag aan de orde tijdens een zogenoemde regiezitting. Echter deed het zwijgen over de opvallende ontwikkeling in het proces wel de wenkbrauwen fronsen.

Saskia Belleman: 'Inez Weski zit aan alle kanten klem'

05:03