Ga naar de inhoud
Misdaad

Advocaten Nabil B. staan stil bij gemis Peter R. de Vries

Peter R. de Vries Beeld © ANP

Bij de start van het pleidooi in het Marengo-proces hebben de advocaten van kroongetuige Nabil B. stilgestaan bij het gemis na de moorden op Peter R. de Vries, Derk Wiersum en de broer van B. "Eigenlijk had mr. Wiersum hier moeten staan, om een pleidooi voor zijn cliënt te houden", zei advocaat Onno de Jong aan het begin van zijn verhaal in de zwaarbeveiligde rechtszaal.

“Eigenlijk had Peter R. de Vries naast hem moeten zitten om hem en ons te steunen, zoals hij altijd heeft gedaan"

Ruim vijf jaar na het sluiten van de kroongetuigendeal tussen Nabil B. en het Openbaar Ministerie mocht de verdediging van Nabil B. haar verhaal doen. Peter Schouten en Onno de Jong zijn de huidige advocaten van de kroongetuige.

Zij stonden hun cliënt bij samen met Peter R. de Vries, die in juli 2021 om die reden het leven werd ontnomen. "Eigenlijk had Peter R. de Vries naast hem moeten zitten om hem en ons te steunen, zoals hij altijd heeft gedaan", zegt Onno de Jong. 

Kroongetuige
Lees ook:
Kroongetuige Nabil B. vindt niks meer belangrijk: 'U kunt zelf wel invullen waarom'

Ook het gemis van de vermoorde broer van de kroongetuige Reduan had impact op Nabil B. en de advocaten. “Eigenlijk had Nabil’s broer Reduan dáár op de publieke tribune moeten zitten om naar dat pleidooi te kunnen luisteren”, klonk het. "In onze gedachten zijn zij er ook en kijken zij toe. Wij hopen dat zij tevreden zijn met wat wij zeggen en dat zij weten dat de vuist die wij vandaag maken ook voor hen uithaalt." 

"Wie had aan het begin van Marengo gedacht dat we op deze dag onder deze omstandigheden hier zouden staan? Dat er drie moorden zouden worden gepleegd, dat alle betrokkenen bij de kroongetuige, zijn familie en ook zijn advocaten onder constante dreiging moeten leven", ging De Jong verder. "Een ding is wel duidelijk geworden, niemand komt ongeschonden uit Marengo. Degenen die er in zitten en er nu nog niet door geraakt zijn, hebben extreem geluk. Maar of dat zo blijft?" 

Oud-raadsman
Lees ook:
Oud-raadsman kroongetuige Nabil B. geschrapt als advocaat

Het pleidooi van de advocaten duurt vermoedelijk de hele dag.