Ga naar de inhoud
Misdaad

Jelle Brandt Corstius beantwoordt kritische vragen rechtbank

Jelle Brandt Corstius Beeld © ANP

Journalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius (44) kreeg donderdag een spervuur van vragen van de rechtbank in Amsterdam. Die moet beoordelen of de journalist zich schuldig heeft gemaakt aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam. Jelle deed in 2017 in 'Trouw' uit de doeken dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks.

"Mijn grootste angst is dat mijn verhaal averechts heeft gewerkt"

Met zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat wilde hij aangeven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn in de #MeToo-discussie. Jelle noemde niet de naam van zijn vermeende verkrachter. Wel belde hij kort voor de publicatie met intimi, onder wie Frits Barend, en deelde hij met hen de naam van Gijs. 

Jelle
Lees ook:
Jelle Brandt Corstius naar rechtbank wegens smaad

De rechtbank wil onder meer weten waarom hij andere mensen in vertrouwen nam en met naam en toenaam informeerde, omdat hij kon weten dat hij daarmee de regie zou verliezen en de naam van Gijs herleidbaar zou worden. Ook gaf Jelle toestemming aan Frits Barend om de media over de kwestie te woord te staan, waarmee het duidelijker werd dat de vermeende verkrachting ten tijde van de talkshow Barend en Van Dorp plaatsvond.

Gijs heeft de beschuldigingen altijd ontkend. Volgens hem ging het om seks in een dronken bui met wederzijdse toestemming. Hij deed verschillende keren aangifte van smaad. Zijn aangiftes werden in juli 2018 en januari 2019 nog door het OM geseponeerd. Jelle reageerde daarop met een persverklaring, waarvoor hij nu ook wordt vervolgd. Jelle vond het tijd voor een weerwoord, zei hij op vragen van de rechtbank.

"Ik ben uitgemaakt voor leugenaar en fantast. Knettergek ben ik genoemd", antwoordde hij. Jelle ging ook in op de achtergrond van zijn verhaal in Trouw. "Het ging me ook om seksueel misbruik van mannen, dat diep in de taboesfeer zat", zei hij. "Mijn grootste angst is dat mijn verhaal averechts heeft gewerkt."

OM
Lees ook:
OM vervolgt journalist Jelle Brandt Corstius voor smaad

Het Openbaar Ministerie vervolgt Jelle na een uitspraak van het gerechtshof. Het hof besloot dat de zaak toch voor moest komen. Ook na deze uitspraak kwam Jelle met een reactie, waarop Gijs weer aangifte deed. Ook deze reactie is Jelle ten laste gelegd, net als citaten uit interviews die hij gaf.

Het Openbaar Ministerie is tijdens de zitting nog niet aan het woord geweest. Het OM heeft vooraf laten weten pas tijdens de zitting te beslissen of het Jelle wel of niet strafbaar vindt.