Ga naar de inhoud
Misdaad

Slachtoffer Jumbo-incident Glennis Grace: 'Was bang te overlijden'

Glennis Grace bij de rechtbank in Amsterdam Beeld © ANP

De twee slachtoffers van de supermarktrel waar Glennis Grace (44) bij betrokken is, hebben woensdag hun verhaal gedaan in de rechtbank van Amsterdam. De twee mannen zeggen beiden dat het incident 'grote impact' op hen heeft gehad. Eén van hen zegt zelfs te hebben gevreesd voor zijn leven en ondervindt langetermijngevolgen op fysiek gebied. Het Openbaar Ministerie verdenkt de zangeres en andere betrokkenen van openlijke geweldpleging, mishandeling met voorbedachten rade en een doodsbedreiging.

"Ik had nooit kunnen verwachten dat het wijzen van iemand op wangedrag tot zulke heftige gevolgen kon leiden"

Een van de medewerkers had een bloeduitstorting, een gezwollen wang en een schaafwond op de lip door het incident. De ander had een bloeduitstorting aan het oog, aan de wang, aan het linkeroor, een hersenschudding en een zwelling op het achterhoofd. De mannen zijn allebei meerderjarig.

Glennis
lees ook:
Glennis Grace voor de rechter voor mishandeling en bedreiging

De eerste van de twee slachtoffers, Tino, zegt in de rechtbank dat het incident in de supermarkt 'grote impact' op hem had. "Het was alsof er een storm door de Jumbo heenging", zegt hij. "Er kwamen zeven mensen binnenstormen en ze begonnen vrijwel direct met medewerkers achtervolgen en direct flink fysiek geweld toe te passen. Het ging allemaal in een flits voorbij maar het was voor mij een uiterst stressvolle ervaring, die veel impact op mij heeft gehad en ook nu nog heeft."

Het slachtoffer zegt dat hij niet alleen lichamelijk letsel heeft ondervonden, maar dat de aangifte en letselverklaringen die hij moest doen ook indruk op hem gemaakt hebben. Op zijn werk merkte hij dat hij voorzichtiger werd, hoewel dat niet past in zijn rol als teamleider. "De verdachten weten waar wij werken en voor het incident was geen aanleiding, dus wat zou ze ervan weerhouden om het nog een keer te doen?"

"Tot op de dag van vandaag worden wij nog belast met het incident", spreekt hij verder. "Dit kost allemaal veel tijd en energie, waarbij wij elke keer weer worden herinnerd aan de gebeurtenissen, terwijl wij hier nooit om hebben gevraagd en zo de verwerking wordt bemoeilijkt." De man vindt het 'jammer' dat het 'zo gelopen is'. "Er was helemaal geen aanleiding om op deze manier te reageren. Het was allemaal nergens voor nodig", besluit hij.

Glennis
lees ook:
Glennis Grace tegen slachtoffers: 'Sorry voor wat jullie is aangedaan'

Het tweede slachtoffer, Rik, vindt het 'lastig' om in woorden te vangen welke impact de gebeurtenis op hem heeft gemaakt. "Ik ben tijdens het incident voor het eerst in mijn leven bang geweest dat er iets ergs met mij zou gebeuren. Ik dacht dat als ik nog meer klappen zou krijgen ik out zou gaan of nog erger: zou overlijden." Maanden later merkt hij nog de gevolgen van de geweldpleging in de supermarkt in februari van dit jaar. "Ik heb geen reuk, geen smaak en ben beperkt in mijn zicht. Hierdoor zie ik in het donker een soort kringen rondom lampen en lantaarnpalen. Dit komt door de hersenschudding die ik door de klap op mijn achterhoofd heb opgelopen."

De man heeft van zijn huisarts te horen gekregen dat, als deze klachten niet binnen twaalf maanden verdwijnen, de verwachting is dat dit nooit meer weggaat. Het incident is inmiddels acht maanden geleden. "Hierdoor heb ik de angst dat ik altijd beperkt zal blijven in mijn zicht, reuk en smaak. En waarvoor? Alleen maar omdat iemand het nodig vond om tegen de huisregels van de winkel in te vapen en niet mee te werken toen ik hem samen met mijn collega’s uit de winkel probeerde te zetten."

Het slachtoffer vindt het kwalijk dat de verdachten, onder wie Glennis, 'geen verantwoordelijkheid nemen' voor de 'laffe overbodige, georganiseerde daad' die zij hebben verricht. "Mijn collega’s en ik probeerden gewoon ons werk te doen en werden vervolgens door verdachten ingesloten en achterna gezeten door de winkel heen. Ik had nooit kunnen verwachten dat het wijzen van iemand op wangedrag tot zulke heftige gevolgen kon leiden. (...) Dit is in mijn ogen echt een geval van zinloos geweld. En dan ook nog in een georganiseerde vorm, door volwassen mensen."

Glennis
lees ook:
Glennis Grace speelde sleutelrol bij geweldsgolf in Jumbo

Het incident waar het allemaal om gaat vond plaats op zaterdagavond 12 februari in een filiaal van Jumbo in de Jordaan in Amsterdam. Diezelfde avond werden de zangeres, haar zoon Thony en haar ex aangehouden. Zeven personen gingen naar de supermarkt om verhaal te halen, nadat Glennis' zoon en een vriend eerder die avond de supermarkt uit werden gezet. Glennis ontkent de winkelmedewerker te hebben bedreigd. Er ontstond volgens haar vier minuten lang grote paniek waarbij mensen achter elkaar aan renden en zij probeerde de gemoederen te sussen. De zangeres zat drie dagen vast op het politiebureau.

De zangeres staat net als zes andere verdachten voor de rechter op verdenking van doodsbedreiging. Haar zoon Thony en zijn vriend komen donderdag tijdens een besloten zitting voor omdat zij minderjarig zijn. Woensdag staan ook Batta's ex-vriend Dion K. (27), Thony's neef Jonathan L. (20), Reginald K. (51) - de vader van Thony's vriendje - en Mohammed K. (21) voor de rechter. Die laatste is niet aanwezig en wordt vertegenwoordigd door zijn advocaat.

In de rechtbank zijn woensdag uitvoerig de camerabeelden getoond waarop te zien is hoe de geweldsgolf in de Jumbo plaats heeft gevonden. RTL Boulevard kreeg een dag eerder al te horen wat daarop te zien is. In de video hieronder wordt uitvoerig besproken wat er die avond allemaal is gebeurd.

Camerabeelden spreken verhaal van Glennis volledig tegen

09:36