Ga naar de inhoud
Misdaad

Regels in EBI in Vught nog veel strenger

Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

Het regime voor zware criminelen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught wordt nog strenger. Dat blijkt uit een brief van minster voor Rechtsbescherming Franc Weerwind en Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Met de nieuwe regels willen de ministers voorkomen dat gedetineerden in de EBI hun contacten met de buitenwereld misbruiken om crimineel te handelen, zo zegt Weerwind in gesprek met RTL Boulevard.

"In de strijd tegen internationale georganiseerde criminaliteit zet het kabinet alles op alles"

Volgens de ministers schiet de huidige wet- en regelgeving daarin tekort. Daarom worden verschillende regels aangescherpt. Zo mogen de zwaarste criminelen straks, als het aan de bewindspersonen ligt, nog maar één keer in de week tien minuten bellen met iemand die zich op een locatie bevindt die is aangewezen door de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Eerst
Lees ook:
Eerst bevlogen advocaat, nu gezien als lid van misdaadbende Taghi: wie is Youssef T.?

Ook mogen ze nog één bezoeker per week ontvangen. Voorheen mochten deze gedetineerden drie keer in de week tien minuten bellen en maximaal drie bezoekers ontvangen.

Daarnaast wil minister Weerwind de wet aanpassen om de regels voor een kleine groep gedetineerden nog verder aan te scherpen. Daardoor wordt in het voorstel van de minister visueel toezicht mogelijk bij gesprekken tussen deze gevangenen en hun advocaten.

Kroonprinses
Lees ook:
Kroonprinses Amalia mogelijk doelwit van Mocro-maffia

Ook komt de verantwoordelijkheid van strenge regimes te liggen bij de minister zelf, in plaats van bij de directeuren van de gevangenissen. "Met de nieuwe regels wordt het opleggen van beperkingen voortaan mijn verantwoordelijkheid. Hiermee wil ik voorkomen dat gevangenismedewerkers een doelwit worden van criminelen die druk uitoefenen om opgelegde beperkingen op te heffen. In de strijd tegen internationaal georganiseerde criminaliteit zet het kabinet alles op alles om de mannen en vrouwen te beschermen die dagelijks voor onze democratische rechtsstaat en veiligheid werken", zegt Weerwind tegen RTL Boulevard.

De ministers willen de aangepaste regels zo snel mogelijk invoeren. Naar verwachting wordt het wetsvoorstel in het eerste kwartaal van 2023 ingediend bij de Tweede Kamer.