Ga naar de inhoud
Misdaad

Astrid Holleeder kijkt anders naar broer na overlijden moeder

Astrid Holleeder Beeld © RTL Boulevard

Astrid Holleeder (56) heeft voor het eerst sinds het uitspreken van de levenslange gevangenisstraf voor haar broer Willem haar verhaal gedaan. In de podcast 'Slo Mo' is ze zeer openhartig over haar privéleven. Zo praat ze onder meer over haar in maart overleden moeder Stien en haar broer: "Ik zag hem altijd als een beschadigd kind, maar sinds onze moeder is overleden, zie ik hem als een volwassene. Een volwassene die andere keuzes had kunnen maken."

"Ik overwon mijn verdriet om mijn grote broer te verliezen"

Astrid doet samen met haar dochter Miljuschka haar verhaal in de Engelstalige podcast Slo MoSlo Mo wordt gehost door bestsellerauteur en voormalig Google-topman Mo Gawdat. Astrid kent Mo van zijn boeken, en vindt hem inspirerend. Ze besluit daarom aan te schuiven.

Miljuschka
Lees ook:
Miljuschka steunt moeder Astrid Holleeder: 'Jouw kracht is ongekend'

In de podcast zegt ze onder meer dat 'ze serieuze plannen had om haar broer te vermoorden toen hij nog een vrij man was', maar dat haar dochter haar van gedachten doet veranderen. "Als je dit doet, ben je exact hetzelfde als hij. Zo wil ik je niet herinneren", zegt Miljuschka toendertijd tegen haar moeder.

Astrid
Lees ook:
Astrid Holleeder in exclusief interview over Peter R.: 'Voor altijd samen'

Het gerechtshof veroordeelt haar broer Willem begin juni tot een levenslange gevangenisstraf voor het geven van moordopdrachten. Het bewijs wordt mede gevormd door de geheime opnames die ze maakt van haar tierende broer. "Daarmee heeft hij zelf de trekker overgehaald." Toch zegt Astrid dat ze lang moet bijkomen van het arrest van het Gerechtshof en dat ze de slachtoffers wil eren door haar medewerking aan de podcast. "Willem Endstra, Thomas van der Bijl en Kees Houtman getuigden in het geheim tegen mijn broer, maar zijn nu allemaal dood, door hem. Ook Peter R. de Vries stond op tegen hem. Ik heb afgemaakt waar zij mee begonnen. Dus ik ben niet de enige met moed. Dat hebben zij ook en ik wilde hen een monument geven en deze podcast geeft me daartoe de gelegenheid." 

Aan RTL Boulevard laat ze bovendien weten: "Ik overwon mijn verdriet om het verlies van mijn grote broer. Maar ik heb toch ook geluk gevonden door het juiste te doen."

Miljuschka
Lees ook:
Miljuschka openhartig over band met moeder Astrid Holleeder

Twee maanden vóór het arrest van het gerechtshof overlijdt hun moeder Stien. Astrid kan samen met haar zus Sonja voor Stien zorgen op diens sterfbed. Sinds de dood van hun moeder zegt Astrid zich niet langer eenzaam te voelen. "Dat was ik wel toen ze nog leefde. Want toen kon ik vanwege veiligheidsissues niet voor haar zorgen. Dat maakte me ellendig." Overigens is Stien nog altijd 'aanwezig', benadrukt Astrid. "Ze is constant in huis en geeft me adviezen. Ook hebben we een oma-app. Daarin sturen we foto's en berichten over haar. Ze is nog gewoon in ons leven."

Nieuwsgierig naar de aflevering? Je kunt het hieronder beluisteren: