Ga naar de inhoud
Misdaad

Nieuwe verdachte in moordzaak Peter R. de Vries vrijgelaten

Peter R. de Vries in november 2020, na de uitspraak in de zaak tegen Jos B. Beeld © ANP

De 27-jarige man die dinsdagavond werd aangehouden in Helmond op verdenking van (indirecte) betrokkenheid bij de aanslag op Peter R. de Vries op 6 juli 2021, is weer vrijgelaten. Dat heeft het Openbaar Ministerie zojuist bekendgemaakt. De man blijft wel verdachte in het onderzoek.

De man werd dinsdagavond gearresteerd in een woning in Helmond. Politie en justitie dachten te vermoeden dat hij deelgenomen had aan een crimineel samenwerkingsverband dat tegen betaling geweldsklussen verricht.

'Meer aanhoudingen in zaak Peter R. de Vries zijn niet uit te sluiten'

03:39
Familie
Lees ook:
Familie Peter R. de Vries teleurgesteld over uitstel uitspraak

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar in Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later in een ziekenhuis. Tegen de twee vermoedelijke uitvoerders, die kort na de aanslag werden opgepakt, is inmiddels een levenslange gevangenisstraf geëist. De rechtbank stelde de uitspraak onlangs voor onbepaalde tijd uit, omdat het OM na afronding van het proces nieuwe getuigenverklaringen aan het dossier heeft toegevoegd.

Ruim
Lees ook:
Ruim 1000 mensen doen suggestie voor monument Peter R. de Vries

Vanaf 4 juli lijkt het onderzoek naar andere mogelijk betrokkenen bij het moordcomplot in een stroomversnelling geraakt. In de penitentiaire inrichting in Lelystad hield de politie toen de 27-jarige Pool Krystian M. in zijn cel aan; hij zou de uitvoerders rechtstreeks hebben aangestuurd. De man zat vast in verband met een liquidatiepoging in Zeewolde in oktober vorig jaar. In Spanje en op Curaçao werden op dezelfde dag ook twee verdachten aangehouden, van 26 en 27 jaar. De drie verdachten zitten allen vast.

Kees
Lees ook:
Kees van der Spek en Peter R. de Vries wilden graag nog samen op reis

Het vermoeden bestaat dat de moord op Peter R. te maken heeft met diens rol als vertrouwenspersoon in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, waarin als hoofdverdachte Ridouan Taghi terechtstaat. Eerder werden al de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord. De nieuwe getuige in de zaak tegen de twee uitvoerders, Delano G. en Kamil E., heeft onder meer over de link naar Taghi verklaard.