Misdaad

Verdachte in overvalzaak René van der Gijp gaat in hoger beroep

08 juli 2022 14:41 Aangepast: 08 juli 2022 15:16
René van der Gijp Beeld © ANP

Younes S. (21) gaat in hoger beroep tegen de celstraf van acht jaar die hij vrijdag kreeg opgelegd van de rechtbank in Rotterdam voor zijn betrokkenheid bij inbraken en twee overvallen, waaronder de mislukte overval op voetbalanalist René van der Gijp (61). Dat heeft zijn advocaat Veerle Hammerstein laten weten. Tegen Younes S. was een celstraf van zeven jaar geëist. Van de acht verdachten kreeg hij de langste gevangenisstraf.

"U heeft geen enkel respect getoond voor de persoonlijke eigendommen van de slachtoffers"

René werd op 27 april 2020 door drie mannen met witte maskers aangevallen toen hij na een televisie-uitzending thuiskwam in Dordrecht. Ze sloegen met slaghamers op de gepantserde autoruiten aan beide kanten van zijn auto, maar vluchtten uiteindelijk zonder buit. René vermoedt dat de daders uit waren op zijn Rolex-horloge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee veroordelingen en een vrijspraak voor overval Nikkie de Jager

De veroordeling van S. is onder meer gebaseerd op telecomgegevens. Hij had 95 notities in zijn telefoon van kentekens, adressen en horloges. Volgens de rechtbank straalde zijn telefoon op de avond van het misdrijf aan op een zendmast in de buurt van Dordrecht, samen met een telefoon van een man die reeds is veroordeeld voor medeplichtigheid. Hij kreeg in 2020 een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij was de chauffeur van de overvallers.

S. was volgens de rechtbank betrokken bij vier misdrijven, waaronder ook een gewapende overval in Ridderkerk in februari 2020. Daarbij zijn een Rolex met een Arabische wijzerplaat en een telefoon gestolen. Het slachtoffer is vastgebonden en onder schot gehouden. De Rolex is volgens justitie meteen erna voor 45.000 euro verkocht in Antwerpen. S. is de enige van de acht veroordeelde verdachten die een hogere straf kreeg opgelegd dan was geëist. Dat komt door de veelheid en de ernst van de feiten, beargumenteerde de rechtbank: "U heeft geen enkel respect getoond voor de persoonlijke eigendommen van de slachtoffers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte mislukte overval René van der Gijp beroept op zwijgrecht

S. zat acht maanden in voorarrest, maar kwam sinds vorig jaar augustus op vrije voeten. Hij moest vrijdag na de uitspraak meteen weer naar de cel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore