Ga naar de inhoud
Misdaad

Ruinerwold-klusjesman Josef B. voor de rechter: waarvan wordt hij verdacht?

Josef B. Beeld © Petra Urban

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 'klusjesman' van het Ruinerwold-gezin begint maandagochtend. De Oostenrijker Josef B. zal met de rechters de inhoud van het strafdossier bespreken, hoort de strafeis van de officier van justitie en zal zich verdedigen tegen de beschuldigingen. De zaak van Josef B. in vogelvlucht.

"Ik heb niemand van zijn vrijheid beroofd"

Op 14 oktober 2019 vraagt Israël, inmiddels het bekendste kind uit het Ruinerwold-gezin, om hulp. Hij maakt zich zorgen over de leefomstandigheden van zijn broertjes en zusjes. Wanneer agenten ter plekke komen, zien ze een vader met zijn vijf kinderen die verblijven in een af te sluiten kleine ruimte in de boerderij. De vraag is of de kinderen daar vrijwillig zijn. Het vermoeden is dat ze sinds 2010 op het terrein wonen. 

Ruinerwold-klusjesman
Lees ook:
Ruinerwold-klusjesman Josef B. op vrije voeten

De zes kinderen staan niet ingeschreven bij de Nederlandse overheid, net zoals vader Gerrit-Jan van D. Wie wel is ingeschreven, is de Oostenrijkse man Josef B. Hij is sinds 2010 de huurder van de woning en werkt volgens de politie niet mee aan het onderzoek, waarop hij wordt aangehouden. Onder toeziend oog van alle media start de politie een groot onderzoek op het terrein, dat volledig wordt uitgekamd.  

Volgens een aantal van de kinderen - Shin, Mar Jan, Edino en Israël - is er geen sprake van een normale situatie binnen het gezin. Zo zou Van D. gebruik hebben gemaakt van een ritueel zwaard om zijn kroost te mishandelen en leefden de kinderen in een nachtmerrie. De vier oudsten spreken over 'onbeschrijfelijk leed dat ons allemaal is aangedaan vanaf onze geboorte'. Drie van hen vertrokken al eerder, alleen zoon Israël woonde nog bij zijn vader. De jongste vijf kinderen van het gezin beleven het heel anders. Ze zeggen dat het jaar na de inval traumatischer was dan de jaren ervoor. "Twee jaar geleden had ik nooit kunnen vermoeden dat ons rustige en bevredigende leven zou uiteenspatten", lieten de vijf jongsten gezamenlijk weten in een verklaring.  

Zwijgen
Lees ook:
Zwijgen Josef B. werkt, onvoldoende inzage in psyche

Josef B. was niet alleen huurder van de boerderij, maar hielp het gezin ook op allerlei manieren. Zowel financieel als bijvoorbeeld met het doen van boodschappen. Ook kluste hij regelmatig aan de woning. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van wederrechtelijke vrijheidsberoving en mishandeling. Hij wacht het proces sinds oktober 2020 in vrijheid af en ontkent strafbaar te hebben gehandeld. Volgens hem waren alle zes de kinderen vrij om de boerderij te verlaten wanneer zij dat wilden. "Ik heb niemand van zijn vrijheid beroofd", zei hij tijdens de eerste zitting begin 2020. B. zegt ook dat hij behalve Israël geen van de kinderen heeft gezien en dat het proces voelt als een 'heksenjacht'.

Het OM vervolgt alleen Josef B., niet vader Gerrit Jan van D. De leider van het gezin kan vanwege zijn herseninfarct in 2016 niet terechtstaan volgens de rechtbank. Hij zit momenteel in een zorginstelling waar hij gedwongen is opgenomen. Nadat hij vrijkwam, woonde hij tijdelijk met zijn jongste vijf kinderen in Ermelo. Een van die kinderen deed later aangifte van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het OM seponeerde de aangifte, die volgens de officieren wel bewijsbaar was. Echter gaf men de voorkeur aan een gedwongen opname van de man.

Advocaat
Lees ook:
Advocaat Josef B: 'Vader Ruinerwold te slecht voor PBC'