Ga naar de inhoud
Misdaad

Straf voor jongen die per ongeluk neefje doodschoot

Beeld © ANP

De rechtbank in Utrecht heeft een jongen van 17 uit Amersfoort veroordeeld voor de dood van zijn 15-jarige neefje vorig jaar april. De verdachte kreeg 200 dagen jeugdgevangenis waarvan 180 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 150 uur. Ook moet hij zijn oom een tante een schadevergoeding betalen. De straf betekent dat de jongen niet terug hoeft naar een jeugdinrichting.

Hij en het slachtoffer waren in huis met een pistool aan het spelen toen het per ongeluk afging. Volgens de rechtbank had de jongen niet de bedoeling om zijn neefje neer te schieten, maar nam hij wel een enorm risico door het pistool op zijn lichaam te richten zonder te controleren of het geladen was.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw voor rechter nadat neefje 'per ongeluk' wordt doodgeschoten

Toen de hulpdiensten kwamen verzwegen de verdachte en zijn familie vervolgens dat de jongen was neergeschoten waardoor hij niet de goede behandeling kreeg en overleed. Met de juiste behandeling zouden zijn overlevingskansen mogelijk vergroot zijn, volgens de rechtbank.

Roxeanne
Lees ook:
Roxeanne Hazes getuigt niet om 'verdere afbreuk reputatie' Rachel te voorkomen

De 22-jarige broer van de verdachte kreeg een celstraf van een jaar waarvan vier maanden voorwaardelijk. Hij had het wapen in huis gehaald. Ook is hij veroordeeld voor drugsbezit en diefstal. De twee broers pikten na het incident pasjes en de telefoon van de slachtoffer omdat ze bang waren wat de politie daarop zou vinden.

Waarom
Lees ook:
Waarom wil Rachel Hazes Roxeanne als getuige horen?

De moeder van de jongens is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie vond dat zij wel op hoogte moet zijn geweest dat de jongen was neergeschoten. Maar volgens de rechtbank was daarvoor te weinig bewijs.

Vrouw voor rechter nadat neefje 'per ongeluk' wordt doodgeschoten

06:02
Bron: RTL Boulevard