Ga naar de inhoud
25.000 kilo

Duizenden kilo's coke en leider van misdaadbende: 15 jaar cel voor 'Piet Costa'

Tijdens het proces verborg P. zich onder een hoodie en achter een mondkapje. Beeld © ANP

De 50-jarige Roger P. alias Piet Costa leidde jarenlang een luxeleven dankzij zijn handel in duizenden kilo's coke. Dat moet hij nu bekopen met een celstraf van 15 jaar, die hij vandaag kreeg opgelegd van de rechtbank in Rotterdam.

P. heeft zich als leider van een misdaadbende ontwikkeld tot 'iemand die zich kan meten met de groten' in de drugswereld en hield zich bezig met 'zaken op een schaal van de buitencategorie', zei de rechter.

Rotterdammer P. werd in juni 2020 aangehouden en zit sindsdien vast. Met een Colombiaans kartel werkte hij aan de voorbereidingen voor een megatransport van 25.000 kilo.

Luxeleven

Volgens de rechtbank kon P. jarenlang onder de radar blijven door anderen in te zetten. De miljoenenwinsten die hij dankzij de cokehandel haalde stelden hem in staat een luxeleven te leiden. De rechtbank hekelde het feit dat P. mensen in overheidsdiensten en bij bedrijven corrumpeerde en bij zijn illegale handel betrok.

'Piet Costa' is ook de spil in het geruchtmakende proces rond de 'martelcontainer' in Wouwse Plantage. P. en een groep medeverdachten zouden in een loods een geïmproviseerd cellencomplex hebben ingericht, bedoeld om criminele vijanden in op te sluiten en te folteren. De politie kwam dit sinistere project tijdig op het spoor. De rechtbank in Amsterdam moet nog uitspraak doen in die zaak.

Vermoedelijke
Lees ook:
Vermoedelijke opdrachtgever 'martelcontainer' in cel aangehouden

Het bewijs in de cokezaak bestaat vrijwel geheel uit pgp-berichten; versleutelde communicatie tussen de verdachten onderling. De advocaten van de verdachten hebben de rechtmatigheid en betrouwbaarheid van deze berichten uitvoerig betwist.

Volgens de rechtbank is het Openbaar Ministerie in dit kader niet altijd volgens de regels te werk gegaan. Maar het OM deed dit niet bewust, zegt de rechtbank, die het zogeheten vormverzuim niet ernstig genoeg vond om er verstrekkende gevolgen aan te verbinden, zoals het ongeldig verklaren van de vervolging of het uitsluiten van het bewijs. De advocaten hadden hierom gevraagd.

Oud-profvoetballer Rachid B. vrijgesproken

Het OM eiste in januari zeventien jaar en negen maanden cel tegen P., voor het leiden van een misdaadbende, het organiseren van de coketransporten en voor witwassen. Tijdens het proces heeft P. consequent gezwegen en verborg hij zich onder een hoodie en achter een mondkapje.

Zes medeverdachten legde de rechtbank straffen op van drie tot acht jaar. De rechtbank sprak oud-profvoetballer Rachid B. vrij. Hij kwam in het verleden uit voor onder meer Sparta en NEC. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel tegen hem geëist, voor witwassen en deelname aan een criminele organisatie.