Misdaad

Justitie gaat Quincy Promes vervolgen voor poging tot moord

09 maart 2022 17:35 Aangepast: 09 maart 2022 18:06
Quincy Promes Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat Quincy Promes (30) vervolgen voor poging tot moord. Dat laat advocaat Yehudi Moszkowicz (41), die het slachtoffer in de zaak bijstaat, weten aan RTL Boulevard. De beslissing van de officier van justitie komt nadat Moszkowicz een procedure aanspande om het OM te dwingen de verdenking te verzwaren.

"Het is niet meer dan terecht dat het Openbaar Ministerie deze beslissing neemt"

Het Openbaar Ministerie bevestigt desgevraagd aan deze site dat de verdenking gewijzigd zal worden in poging tot moord.

Dinsdag maakte RTL Boulevard al bekend dat het proces tegen de voetballer is uitgesteld omdat het slachtoffer het niet eens was met de verdenking. Het Openbaar Ministerie wilde Promes vervolgen voor poging tot doodslag en subsidiair zware mishandeling. Volgens Moszkowicz is er genoeg reden om aan te nemen dat er sprake is geweest van voorbedachten rade en dus poging tot moord. Hij spande een zogenoemde artikel 12-procedure aan, waarin hij het gerechtshof vraagt om justitie te dwingen Promes te vervolgen voor het zwaardere feit.

"Cliënt was daar toch wel verheugd over. Het is niet meer dan terecht dat het Openbaar Ministerie deze beslissing neemt. De zaak zal nu ook geen verdere vertraging oplopen. Ik denk dat de kans van slagen -dat hier een veroordeling uit zou voortvloeien- als hoog aan te merken is", reageert Moszkowicz desgevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rechtszaak Quincy Promes uitgesteld na klacht slachtoffer

In een publicatie van Nieuwsuur dinsdagavond liet Gerard Spong, de advocaat van de voormalig voetballer van AFC Ajax, al weten geen bezwaar te hebben tegen een nieuwe aanklacht. Hij is ervan overtuigd dat zijn cliënt wordt vrijgesproken van poging moord. Na de beslissing van het OM woensdagmiddag laat hij weten een "goed besluit" te vinden.

Nieuwsuur achterhaalde dat Promes in afgetapte telefoongesprekken met familie de steekpartij heeft bekend. Het actualiteitenprogramma heeft het strafdossier in de zaak ingezien. De 50-voudig international ontkende tot nu toe betrokken te zijn bij het steekincident, maar in de transcriptie van de tapgesprekken is volgens Nieuwsuur te lezen dat Promes zijn neef dood wilde steken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Promes bekent steekpartij in geheime telefoontaps'

Het gesprek vond plaats in de nacht kort na de steekpartij. In een van de getapte gesprekken zei Promes volgens  Nieuwsuur: "Niemand gaat van ons pikken. (...) Hij is vrijpostig. Hij heeft het vandaag geweten. Ik kon het niet laten. Sorry tante, vergeef me."

Ook belde de speler met zijn vader: "Waarom spring je voor die neef van je? Je hebt zijn leven gered." Daarop antwoordde zijn vader: "Quincy, ik wil niet dat je in de problemen komt." En toen zei Promes: "Anders steek ik hem dood, dat begrijp je toch?" Tegen zijn tante zei de voetballer dat hij ‘nog een appeltje te schillen had’ met zijn neef.

Wanneer het proces tegen Promes zal plaatsvinden is niet bekend. Er zal geprobeerd worden om de zitting toch op 31 maart, de oorspronkelijke datum, te laten plaatsvinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore