Ga naar de inhoud
Misdaad

Lil Kleine vrijgelaten in afwachting van onderzoek

Lil Kleine Beeld © ANP

Lil Kleine (27), echte naam Jorik Scholten, is na drie nachten in de cel weer vrijgelaten in afwachting van het onderzoek. Dat meldt Nienke Hoogervorst, de advocaat van Lil Kleine, aan RTL Boulevard. De rapper werd zondagavond opgepakt na een geweldpleging die afgelopen zaterdag zou hebben plaatsgevonden op de Prinsengracht in Amsterdam.

"Hij is opgelucht"

Het Openbaar Ministerie vroeg woensdagmiddag aan de rechtbank om de rapper langer vast te houden in afwachting van het onderzoek. Dat liet de politie dinsdagavond weten aan RTL Boulevard. Vandaag is door de rechter-commissaris besloten dat hij de loop van het onderzoek in vrijheid af mag wachten. 

“Hij is net vrijgekomen. De rechter-commissaris heeft besloten dat hij op vrije voeten komt", vertelt Nienke Hoogervorst, de advocaat van de rapper, aan RTL Boulevard. "Er zijn voorwaarden, daar ga ik nu nog niets over vertellen. Maar hij komt vandaag vrij, dus dat is goed nieuws. Hij is opgelucht.”

Afgelopen zondag deelde Yvonne Coldeweijer beveiligingsbeelden waarop te zien is hoe Lil Kleine vermoedelijk zijn verloofde Jaimie Vaes (32) mishandelt. Op de beelden is te zien dat de rapper een woordenwisseling heeft met zijn vriendin en haar aan haar haren de auto uit trekt. Dit incident zou zaterdag hebben plaatsgevonden op de Prinsengracht in Amsterdam.

De politie maakte zondagavond bekend een 27-jarige man te hebben aangehouden op de Stadhouderskade. Ingewijden dichtbij het onderzoek meldden aan RTL Boulevard dat het gaat om Lil Kleine.

Lil
Lees ook:
Lil Kleine hoort of hij langer vast blijft zitten

De rapper blijft verdachte in het onderzoek dat nog steeds loopt. Het Openbaar Ministerie zal moeten beslissen of de artiest wordt vervolgd.

Vermeende mishandeling Ibiza

In mei afgelopen jaar raakte Jorik ook al in opspraak. Hij zou zijn vriendin toen hebben mishandeld op Ibiza. Jaimie zou volgens getuigen met een bebloed gezicht de hotellobby zijn binnengelopen, waarna ze bij het hotelpersoneel zou hebben aangegeven dat ze was aangevallen door haar vriend. De receptionist heeft toen direct de politie ingeschakeld. Na twee nachten in een Spaanse cel werd de rapper weer vrijgelaten.

OM
Lees ook:
OM verdenkt Lil Kleine van poging tot zware mishandeling

Een week later plaatste het stel een video op Instagram waarin zij tekst en uitleg gaven over de beruchte avond. Ze spraken van 'horrorverhalen en leugens'. Ook gaven ze aan dat er geen sprake zou zijn geweest van fysiek geweld.

Jaimie Vaes en Lil' Kleine geven tekst en uitleg over incident op Ibiza

01:56
Opmerkelijke
Lees ook:
Opmerkelijke teksten over Jaimie Vaes op nieuwe album Lil Kleine

Afgelopen december gaf Jaimie in een interview met Cosmopolitan aan dat het een turbulent jaar voor haar was: "Vooral op persoonlijk gebied was het natuurlijk best een heftig jaar. Het leek alsof alles instortte, en ik had te dealen met veel meningen van anderen over mij. Vooral negatieve meningen: dat hoort er blijkbaar bij."

Ze gaf aan dat ze hoopte dat 2022 een beter jaar zou worden. "Ik hoop volgend jaar op veel meer positiviteit en vrijheid. Ik hoop dat we allemaal weer onze plek zullen weten te vinden, al is dat maar met kleine stapjes. En als ik voor mij persoonlijk mag spreken, dan droom ik er vooral van dat ik weer een fijn thuis heb voor en met mijn gezin. En dat ik daar ook weer volop van kan genieten!"

Mishandeling Rembrandtplein

Ook werd Lil Kleine afgelopen vrijdag samen met twee andere mannen veroordeeld voor een mishandeling die op 6 december 2019 plaatsvond op het Rembrandtplein te Amsterdam. De ruzie zou zijn gestart toen het slachtoffer Jaimie Vaes, de vriendin van Lil Kleine, aanstootte. Jorik wilde excuses, maar hij kreeg naar eigen zeggen denigrerende woorden terug. Volgens de officier van justitie zou Lil Kleine het slachtoffer hebben aangewezen en daarmee de mishandeling door de andere twee hebben uitgelokt. Het slachtoffer kreeg daarna klappen en werd, toen hij op de grond lag, ook geschopt. Volgens de rechtbank mishandelde Jorik ook zelf de man.

Lil
Lees ook:
Lil Kleine gaat in hoger beroep in mishandelingszaak

De rechtbank acht bewezen dat Lil Kleine samen met de andere verdachten de mishandeling heeft gepleegd. "Ze hebben samen aangever mishandeld zonder enige aanleiding in een volle club", zei de rechter vrijdag. "Aangever werd uit het niets geslagen, waarna het geweld toenam. (...) Het gaat hier om zinloos uitgaansgeweld." De rapper werd veroordeeld tot 120 uur werkstraf. Anders dan geëist door het Openbaar Ministerie kreeg Lil Kleine geen voorwaardelijke gevangenisstraf. Nienke Hoogervorst, advocaat van Lil Kleine, liet vrijdag weten in hoger beroep te gaan.

Wat
lees ook:
Wat hangt er Lil Kleine strafrechtelijk boven het hoofd na vermeende mishandeling?

Op exclusieve beelden verlaat hij de rechtbank met gierende banden.

Lil Kleine verlaat de rechtbank met gierende banden

00:31