Misdaad

Bijstaan familie Verstappen helpt Royce de Vries bij verwerking

28 januari 2022 11:15 Aangepast: 28 januari 2022 12:43
Royce de Vries en Peter R. de Vries Beeld © ANP

Drie raadsheren hebben zich de afgelopen weken gebogen over de vraag: is Jos B. (60) schuldig aan de dood van Nicky Verstappen? Vandaag doet het gerechtshof uitspraak rondom de zaak. Peter R. de Vries stond de familie jaren bij. Na zijn overlijden pakte zoon Royce (33) die taak op. Iets waar hij geen moment over heeft getwijfeld, zo vertelde hij vanochtend op Radio 538.

"Het past ook bij mijn verwerking om dit te doen"

Peter R. was jaren de vertrouwenspersoon en vriend van de familie van Nicky Verstappen, die in augustus 1998 verdween tijdens een vakantiekamp op de Brunssumerheide. Ook Royce kent de familie al zo'n 23 jaar. "Ik vind het heel fijn om de familie bij te staan, maar ik doe het ook een beetje voor mezelf", vertelt de advocaat. "Het past ook bij mijn verwerking om dit te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Royce de Vries volgt vader Peter R. op in zaak Rosleny Magdalena

De zaak was jarenlang een zogenoemde coldcase, maar kwam in een stroomversnelling door een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Uiteindelijk kwam justitie erachter dat het DNA op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky afkomstig was van Jos B. Na een klopjacht hield de Spaanse politie hem aan in Castellterçol, nabij Barcelona.

"Mijn vader heeft steeds aan de boom geschud en aan de bel getrokken om steeds maar deze zaak onder de aandacht te brengen", vertelt Royce hierover. "Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat er een grootschalig DNA-onderzoek heeft plaatsgevonden en dat heeft uiteindelijk weer geleid tot de arrestatie van Jos B. Dat is iets waar ik ongelooflijk trots op ben, dat hij dat zo gedaan heeft." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hof doet uitspraak in zaak Nicky Verstappen

Ook is Royce enorm trots dat zijn vader altijd contact heeft gehouden met de familie Verstappen. "Hij heeft er alles aan gedaan om deze mensen te ondersteunen en als ik daar aan terugdenk, dan ben ik ongelooflijk trots op hem." De familie van Nicky spreekt al met net zo veel lof over Peter R. Volgens de vader van het jongetje was hij de 'drijvende kracht' achter het onderzoek.

De uitspraak in het hoger beroep is vanaf 13.00 uur live te volgen via een livestream op deze website.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore