Misdaad

Hoger beroep in zaak dubbele kunstroof

07 oktober 2021 17:50 Aangepast: 07 oktober 2021 18:04

In de zaak van de dubbele kunstroof komt een hoger beroep. Nils M. (59) werd twee weken geleden veroordeeld tot acht jaar celstraf, maar is het niet eens met die straf.

"Ik heb er niets mee te maken, word er helemaal gek van dit soort vragen"

De rechtbank achtte bewezen dat M. verantwoordelijk is voor de diefstal van schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh uit het Singer museum, in Laren 30 maart 2020, en de diefstal van schilderij Twee lachende jongens van Frans Hals uit museum Hofje van Aerden, in Leerdam op 26 augustus 2020. 

Na de roof in Laren werd op delen van de lijst van het schilderij DNA gevonden. Ook op een spanband die werd gevonden na de roof in Leerdam zat DNA. Tijdens de inhoudelijke behandeling ontkende de man iets met de roven te maken te hebben: "Ik weet er niets vanaf. Ik ben er niet geweest. Ik word beschuldigd van iets waar ik niets mee te maken had." Maar volgens de rechter waren beide DNA-vondsten te linken aan de man uit Baarn en kon hij daar geen verklaring voor geven. Bovendien zag de rechter sterke overeenkomsten tussen beide roven en was hij eerder veroordeeld voor een soortgelijke kunstroof.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Kunstroof opgelost: drie schilderijen duiken plots op

M. zei niet te weten waar de schilderijen nu waren. "Hoe moet ik dat weten, ik heb er niets mee te maken, word er helemaal gek van dit soort vragen." Daarop reageerde de voorzitter van de rechtbank met gevoel voor humor: "Ik wil niet flauw zijn, maar dit is een halszaak."

Het Openbaar Ministerie had ook acht jaar tegen M. geëist. De officier van justitie verweet M. kunstminnend publiek de kans te ontnemen van de doeken te genieten en noemde de diefstal brutaal. "Het betreft twee unieke doeken van wereldwijd gewaardeerde schilders: Van Gogh en Hals. Verdachte heeft slechts eigen geldelijk gewin voor ogen gehad. Nu de kans reëel is dat ze nooit worden teruggevonden, treffen ze de gehele kunstwereld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorbraak in kunstroof dankzij crime-redacteur RTL Boulevard

Naast de diefstallen veroordeelde de rechtbank M. voor het in bezit hebben van 1040 xtc-pillen en een pistool met munitie. M. verklaarde dat hij die in bewaring had voor iemand anders. De rechtbank legde N. eenzelfde straf op als de eis van het OM, maar tegen die straf gaat M. dus in beroep. "Mijn cliënt ontkent en is het niet eens met de bewezenverklaring en de opgelegde straf," zegt zijn advocaat Renske van Zanden. Wanneer het hoger beroep dient, is nog niet duidelijk. 

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore