Ga naar de inhoud
Misdaad

Advocaten kroongetuige: 'Dood Peter R. had verwoestende invloed'

Advocaten Onno de Jong en Peter Schouten Beeld © ANP

Advocaten Onno de Jong en Peter Schouten van kroongetuige Nabil B. noemen het Marengo-proces het "meest verziekte, vergiftigde proces ooit". Volgens het verdedigingsteam heeft de dood van Peter R. de Vries een verwoestende invloed gehad op henzelf en de kroongetuige.

"Het meest verziekte, vergiftigde proces ooit"

Dat vertelden de advocaten dinsdagochtend in de eerste zitting in het proces na de moord op Peter R. de Vries. "Peter R. de Vries is vermoord. Het is de derde moord op een aan de kroongetuige te relateren persoon in wat inmiddels de meest trieste reeks is geworden in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht", zo sprak advocaat Onno de Jong uit. "U zult zich kunnen voorstellen dat de dood van een lid van ons verdedigingsteam op ons - en dus ook op de kroongetuige - een verwoestende invloed heeft gehad. Ook op onze motivatie. Laat ik het zo zeggen: als ik verdachte was geweest, had ik afgetekend voor de rest van het proces, als ik getuige was geweest had ik geweigerd om te verschijnen en als het dan toch moest, zou ik weigeren te verklaren. Ik zou nooit meer willen verschijnen in Marengo, het meest verziekte, vergiftigde proces ooit."

Saillante
Lees ook:
Saillante publicatie van AD over Nabil B. niet verboden

Ook kroongetuige Nabil B. verscheen weer in de rechtbank. Hij gaat weer verklaren, nadat er eerder volgens de advocaten 'belemmeringen' waren om vragen te beantwoorden. "We zitten er weer vandaag. Niet compleet, nooit meer compleet, maar we moeten voort. Voor Nabil is het de derde keer dat hij na de moord op iemand uit zijn directe omgeving moet opstaan en door moet. Hij doet dat op een welhaast 'Phoenix-achtige' wijze", zei De Jong.

De advocaten riepen de rechters op om 'op te staan'. De Jong stelde dat het tijd was om te laten zien waar de rechtelijke macht in Nederland voor staat. "Namelijk voor de bescherming van de rechtsstaat en haar subjecten. Het is tijd om dat met alle mogelijke kracht uit te stralen en niets meer te dulden wat dat kan ondermijnen. Het is tijd om te laten zien dat u dat kunt. En het is tijd om alle betrokkenen het vertrouwen te geven dat de rechtsstaat zich niet laat intimideren."

Advocaten
lees ook:
Advocaten Nabil B. leggen bloemen neer ter ere van Peter R. de Vries

Verder zei De Jong dat hij samen met Schouten weer met 'hele grote tegenzin' aan het werk gaat. "Misschien moet ik nu op persoonlijke titel spreken, ik zou hier liever niet meer zijn, u allen niet meer hoeven zien. Onder andere omstandigheden zou ik dat niet zeggen, maar nu er een lid van ons team uit het leven is geschoten, hebben wij het recht, de plicht zelfs, om te laten zien en horen dat niets het waard is om een mensenleven aan op te offeren. Dus we zijn er en zullen ons tot het uiterste inspannen om dit proces tot een goed einde te brengen. We verwachten van alle deelnemers hetzelfde."

Taghi
lees ook:
Taghi opnieuw oog in oog met kroongetuige Nabil B.