Misdaad

Saillante berichten uit telefoon Nabil B. geven opmerkelijk beeld

14 september 2021 07:42
Zware beveiliging bij de extra beveiligde rechtbank De Bunker in Osdorp voor het Marengo-proces. Beeld © ANP

Opnieuw zijn geheime appgesprekken tussen Nabil B. en zijn naasten gepubliceerd. Het 'Algemeen Dagblad' had inzage in duizenden berichten tussen de kroongetuige in het Marengo-proces en zijn zus en citeerde daar dinsdagochtend uitgebreid uit. De gesprekken geven volgens bronnen rondom het onderzoek een heel ander beeld van Nabil B.

"Mijn spel begint binnenkort. Aftasten, grenzen opzoeken"

Zo schrijft de krant over berichten uit december 2017. Nabil B. zit dan al bijna een jaar in de gevangenis en onderhandelt met het Openbaar Ministerie over de kroongetuigedeal. Hij zegt tegen één van zijn zussen dat ‘geld, huizen en auto’s’ op het spel staan en dat hij er financieel gewin uit moet halen.

'Dit gaat de grootste zaak ooit worden qua liquidaties. Mogen we dan ook het maximale eruit halen? Ja eerst 62828 jaar gaan discussiëren etc zodat iedereen hoofdpijn heeft. Wegtrappen en klaar? No way helemaal uitzuigen. Tot de laatste cent', zo werd ook al eerder gepubliceerd door RTL Boulevard tijdens een zitting in het Marengo-proces.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kroongetuige Nabil B.: 'Taghi was in zijn ego gekrenkt'

Begin 2017 is Nabil B. heel belangrijk voor het OM, zijn verklaringen zouden cruciaal bewijs zijn in de zaak tegen Taghi en consorten. Maar halverwege het jaar kraakt justitie servers van zogenoemde PGP-telefoons, waardoor miljoenen berichten van versleutelde telefoons leesbaar worden. Deze gesprekken tussen criminelen geven de recherche inzicht in hoe de criminelen met elkaar communiceren en handelen, maar zorgen vooral voor een hoop bewijs. 'OM speelt ook vieze spelletjes. Zij willen Taghi. En doen er alles aan om dat via mij te doen. Had ze waar ik wou. Tot die server. Die heeft mij schaak gezet.' Toch toont hij zich strijdbaar en lijkt hij het proces als een spel te zien. 'Mijn spel begint binnenkort. Aftasten, grenzen opzoeken. Ze hebben me nodig', zo citeert het Algemeen Dagblad Nabil B.

Nabil B. onderschatte het gevaar dat zijn familieleden zouden lopen. Op een vraag van zijn zus of er wraak genomen zal worden zegt de kroongetuige: 'Ik ben prio, niet jullie. Mij willen ze.' De familieleden van B. gaan toch in gesprek met het Openbaar Ministerie. Twee broers willen de gesprekken opnemen. De kroongetuige vindt dat een goed idee, maar vindt het wel vervelend dat de familie niet ‘als één optrekt’, zo stelt de krant. 'Uitspraken ontlokken. Of beloftes horen dan bewijs maken voor toekomst. Ze bespreken het enkel voor hun zelf. Als voor iedereen was dan hadden we samen plan moeten maken, en niet zo.'

Later zou Nabil B. de officier van justitie gesmeekt hebben de deal nog niet bekend te maken. 'Mijn familie is kanonnenvoer. Ik zei: breng de zaak niet naar buiten, maar wacht ermee tot de hoofdverdachte is aangehouden.' Uit berichten die Nabil in januari 2018 stuurde aan zijn zus, blijkt dat niet. Hij zegt dat hij denkt dat deal 'snel, max 2 maanden' naar buiten komt. Begin januari 2018 vraagt zijn zus wanneer de deal openbaar wordt. Zes dagen na de bekendmaking van de kroongetuigendeal schiet een man de broer van Nabil dood in Amsterdam-Noord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taghi opnieuw oog in oog met kroongetuige Nabil B.

De kroongetuige spreekt in de berichten ook over zijn broer, die betrokken zou zijn bij een grote drugszaak in België. En ook de zus van Nabil zou volgens de krant niet onbekend zijn met de criminele wereld. Zo zei ze over haar ex-partner: 'Of gewoon in Tanger coke onder je bank vinden.' Nabil B. reageerde daarop: 'Heb ook wel eens 100 blokken in m’n zolder gehad.'

Volgens het Algemeen Dagblad kijken politie en justitie, volgens bronnen, anders naar de onderhandelingen met de kroongetuige en zijn familie. Zo zouden de broers het maximale uit de deal hebben willen halen. 'Heb tien maanden lang geschaakt met OM, plus fam op achtergrond die me neukt. Nu willen ze dat ik teken en willen ze financiële compensatie', stelt Nabil over enkele naasten.

Toch doet hij wel zijn best voor bijvoorbeeld z’n zus: 'We gaan kijken wat we eruit kunnen halen. Auto van justitie. Als ik buiten hard verdiend wat ik moest verdienen had ik het ook geregeld. (...) Als ik voor jou auto via justitie kan fixen doe ik dat. (…) Ik ga zorgen dat je alles krijgt. Dan kun je kiezen. Komen ze met shit? Dan lig ik krom. Maar ze gaan hun best doen. Ik weet dat. Maak je geen zorgen om geld. Ik ga dat regelen.'

Eerder werd al bekend dat Nabil het maximale eruit wilde halen, zo blijkt uit de berichten. 'Dit gaat de grootste zaak ook worden kwa liqui. Mogen we dan ook het maximale eruit halen? Hun krijgen bonussen en nieuwe functies en wij? Wegtrappen en klaar? No way helemaal uitzuigen. Tot de laatste cent. (…) Dit is de grootste zaak ooit. Ze willen ons afkopen met poep', zegt hij over het Openbaar Ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saillante publicatie van AD over Nabil B. niet verboden

De krant schrijft ook over saillante gebeurtenissen in de faciliteit waar de kroongetuige vastzit. Zo zou hij naar eigen zeggen de touwtjes in handen hebben 'Heb directeur bij z'n ballen. Ik bepaal nu dingen hier. Hier heb ik letterlijk vijftien mensen in de hand. Schaken schaken schaken', zou hij hebben geappt. Een vrouwelijke bewaarder die een oogje op Nabil zou hebben, zou hij hebben uitgehoord. 'Directeur moet mij niet. Maar die staat ook schaak. Hier moet je druk uit oefenen', zei hij over naar verluidt zijn handelen in de inrichting.

Een andere vrouwelijke bewaarder zou hij hebben vernederd omdat ze Nabil B. niet zo hebben gemogen. 'Die veel probeerde om mij weg te krijgen. Ze heeft al pis gedronken', zegt de kroongetuige, die beschrijft volgens het AD dat hij een halve bak urine en een halve bak koffie aan haar zou hebben gegeven. 'En met z’n alle kijken hoe ze drinkt. Hij wou haar ghb geven. Maar heb dat gestopt. Maar ze verdient het wel.'

De advocaat van de kroongetuige, Peter Schouten, probeerde maandagavond in een turbo kort geding de publicatie te laten verbieden. De rechter ging daar niet in mee en zei dat het recht van meningsuiting zwaarder weegt dan de persoonlijke belangen van Nabil B. Een datum en de opbouw van een zin zijn in onderling overleg wel gewijzigd. Schouten wilde niet inhoudelijk reageren op de berichten, behalve dat hij het artikel 'tendentieus, vals en onjuist' vindt. De rechter deelde die beoordeling van het artikel niet. Dinsdagochtend start een regiezitting in het beruchte Marengo-proces, mogelijk zullen advocaten daarin nog meer berichten openbaren.

Het is niet de eerste keer dat de kroongetuige onder vuur komt te liggen:

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore