Misdaad

Grapperhaus overstag: onderzoek Peter R. de Vries verbreed

24 augustus 2021 16:14 Aangepast: 24 augustus 2021 16:41
Peter R. de Vries Beeld © ANP

Er komt niet alleen een onderzoek naar de veiligheidssituatie rond Peter R. de Vries, maar ook naar die van de broer en advocaat van kroongetuige Nabil B. Dat heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) laten weten aan de Tweede Kamer, na meerdere gesprekken met de nabestaanden van de misdaadverslaggever.

De familie vindt dat de drie moorden rondom het Marengo-proces gezamenlijk onderzocht moeten worden. Niet de beoogde commissie van Tjibbe Joustra, maar de Onderzoeksraad voor Veiligheid zal het onderzoek uitvoeren.

Rol nabestaanden

In gesprek met RTL Boulevard zeggen de nabestaanden van De Vries dat ze vooral moeite hadden met de beperkte reikwijdte van het onderzoek, dat zich in eerste instantie alleen zou richten op de veiligheidssituatie rondom de vertrouwenspersoon van de kroongetuige. In gesprekken die zoon Royce de Vries voerde samen met zijn advocaat Annemiek van Spanje, werd de demissionair minister gevraagd om het onderzoek te verbreden.

De familie wilde niet aan een onderzoek meewerken dat zich uitsluitend richtte op de veiligheidssituatie van Peter R. "Niet alleen mijn vader is vermoord, maar er zijn ook twee andere onschuldige mensen vermoord", hebben Royce en Kelly bijna twee weken geleden gezegd tegen de minister.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten kroongetuige: aanwijzingen dat leven Peter R. groot gevaar liep

"Het kroongetuigensysteem zoals toegepast in Marengo voldoet kennelijk niet en brengt onschuldige mensen ernstig in gevaar, zonder dat het Openbaar Ministerie daar een adequaat antwoord op lijkt te hebben", zo lieten de nabestaanden aan Grapperhaus weten. De gesprekken met de minister waren 'constructief', zo vertelt Royce aan RTL Boulevard. "We zijn blij met deze uitkomst en hebben vertrouwen in de deskundigheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid."

Lessen trekken

De familie drong vooral aan op een onderzoek dat in hun ogen recht aan de ontstane situaties moet doen. De Nederlandse Staat moet volgens hen lessen trekken voor de toekomst om vergelijkbare tragische gebeurtenissen te voorkomen. "Het moet ertoe leiden dat in de toekomst advocaten en adviseurs van kroongetuigen en van andere partijen die risico lopen, veilig kunnen werken en leven", stellen Royce en Kelly. 

Het Openbaar Ministerie zou op verschillende momenten steken hebben laten vallen in de beveiliging rondom de drie onschuldige slachtoffers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachten moord Peter R. de Vries 18 oktober voor de rechter

Eerder deze maand uitten advocaten Peter Schouten en Onno de Jong van kroongetuige Nabil B. al kritiek op het onderzoek in een persconferentie. Ze vonden de beoogde voorzitter Tjibbe Joustra niet objectief genoeg om voorzitter te zijn van de beoogde onderzoekscommissie. De oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid was eerder betrokken bij de totstandkoming van het stelsel bewaken en beveiligen, dat onder andere verantwoordelijk is voor de veiligheid van bedreigde personen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf maandag aan eerst in debat te willen met Grapperhaus over het onderzoek. Nu de demissionair minister het onderzoek heeft verbreed en neergelegd heeft bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is het debat wellicht niet meer nodig.

Bekijk ook: 'Peter en advocaten kregen geen duidelijkheid over dreiging'

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hielden begin augustus een persconferentie.
RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore