Misdaad

'Eén miljoen euro tipgeld in verdwijningszaak Tanja Groen'

23 juni 2021 14:02 Aangepast: 23 juni 2021 14:53
Beeld © RTL Boulevard

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) hoopt een miljoen euro te verzamelen in een ultieme poging om de zaak van de in 1993 verdwenen Tanja Groen op te lossen. Peter heeft daarvoor een stichting opgericht, zodat mensen geld kunnen doneren.

"Het lichaam van Tanja moet worden gevonden"

De 18-jarige studente kwam na een avond bij de studentenvereniging in Maastricht niet meer thuis. Het wringt bij Peter dat er nog altijd geen doorbraak is in de zaak. Aan het uitkeren van het geld zit een keiharde voorwaarde, zegt hij: "Het lichaam van Tanja moet worden gevonden." Peter maakte het initiatief bekend tijdens een korte persconferentie, in het bijzijn van Tanja's ouders Adrie en Corrie. "Het is een bijzondere dag. Het is de verjaardag van Tanja Groen. Deze mensen kunnen deze dag al 27 jaar niet meer met hun dochter vieren. Ze zou vandaag 46 jaar zijn geworden. Zij geloven niet dat hun dochter nog leeft. Maar de kans dat ze nog wel leeft, sloopt hen. Er moet duidelijk worden wat met Tanja is gebeurd. Hoe confronterend ook. Ze komen inmiddels zelf op leeftijd. Hun grootste angst is dat ze niet weten wat met hun kind is gebeurd."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Geen sporen gevonden van vermiste Tanja Groen bij zoekactie Strabrechtse Heide

Peter noemt het 'nu of nooit'. "Veel Nederlanders willen dat er meer aan misdaad worden gedaan. Welnu kunnen zij de daad bij het woord voeren. Ook is vandaag de website www.tanjagroen.nl online gekomen. De ouders zijn enorm blij dat een ultieme poging wordt gedaan hun Tanja thuis te brengen."

De ouders van Tanja hebben verheugd gereageerd op het initiatief. Vader Adrie noemt het 'erg beladen'. "Ik kan er geen woord meer over vertellen", zegt hij. Moeder Corrie: "We hopen dat hierdoor ooit duidelijkheid komt. We staan er mee op en gaan er mee naar bed. Het is geen dag uit je gedachten. We hopen dat het eindelijk eens uitkomt. Het kan toch niet dat je op je fietsje weggaat en je nooit meer thuiskomt." 

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Zoekactie naar resten Tanja Groen levert niets op

Peter bekommert zich al jaren om de zaak. Nog altijd is Tanja's verdwijning onopgelost. Vorige week dinsdag ​en woensdag waren er nog graafwerkzaamheden op de Strabrechtse Heide, nadat het coldcaseteam concludeerde dat ze daar wellicht begraven zou kunnen zijn. De zoektochten leverden echter niets op. Tanja's ouders reageerden teleurgesteld, maar hielden er rekening mee, liet Peter vorige week weten. In de afgelopen 28 jaar waren er vaker initiatieven en zoektochten die tot niets leidden.

Peter heeft voor dit initiatief een website met alle informatie over de zaak laten bouwen en stichting De Gouden Tip gestart. Hij hoopt dat de crowdfunding een succes wordt. "De standaard beloningen zijn zó laag, voor 15.000 euro gaat niemand praten. Dit bedrag zet wel zoden aan de dijk. Als het werkt, kan het ook in andere zaken worden toegepast. Leidt het niet tot een oplossing, dan kan het geld worden uitgekeerd in andere zaken." Hij wil zich​ bij succes in de toekomst gaan richten op coldcases, maar ook op meer recente zaken. Doneren kan via de website www.stichtingdegoudentip.nl.

In de video hieronder zie je meer over deze verdwijningszaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore