Ga naar de inhoud
Misdaad

Ruinerworld-vader zes maanden gedwongen in gesloten kliniek

De Kinderen van Ruinerwold Beeld © BNNVARA

Gerrit-Jan van D., de vader van het Ruinerworld-gezin, wordt zes maanden gedwongen opgenomen in een zorginstelling. Dat meldt 'De Stentor'. De rechtbank deed de uitspraak op 21 mei dit jaar.

"Wel is er een duidelijk risico op ernstig belastend gedrag jegens de kinderen"

Het Openbaar Ministerie vroeg destijds om deze zorgmaatregel. De rechtbank ging mee in het verzoek nadat deskundigen vaststelden dat de vader lijdt aan verschillende persoonlijkheidsstoornissen met narcistische, antisociale kenmerken en mogelijk ook schizofrenie. 

Verder blijkt uit de uitspraak van de rechtbank dat de vader in de toekomst wellicht weer 'ernstig nadeel' kan veroorzaken bij zijn kinderen. "Wel is er een duidelijk risico op ernstig belastend gedrag jegens de kinderen. Bij terugkeer van betrokkene in zijn gezin (zowel betrokkene als de jongste kinderen willen hereniging) is er een kans op het herleven van de oude dynamiek, ook omdat de jongste kinderen nog geïndoctrineerd zijn (…)”, laat het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) weten. Zij hebben Gerrit Jan van D. onderzocht. 

OM
Lees ook:
OM legt gedragsaanwijzing op aan Ruinerwold-vader

De gedwongen opname in de zorginstelling duurt tot minstens 21 september. Daarna kan de rechter de periode telkens verlengen met een jaar, tot maximaal vijf achtereenvolgende jaren. Mochten deskundigen daarna nog steeds deze opname noodzakelijk vinden, kan de gedwongen opname worden verlengd met periodes van twee jaar. 

Meer over de Ruinerworld-vader zie je in de onderstaande video. 

Ruinerwold-vader zorgt voor onrust in nieuwe woonplaats

07:10
Ruinerwold-vader
Lees ook:
Ruinerwold-vader tijdelijk verbannen uit eigen woning door burgemeester