Misdaad

Ook versoepelingen in gevangenis na lange tijd

18 juni 2021 16:08
Politie bij de gevangenis in Zutphen. Beeld © ANP

Minister Sander Dekker (46) heeft versoepelingen aangekondigd voor gevangenissen. De coronaregels voor gedetineerden waren streng, maar door het dalende aantal besmettingen kan er ook achter de tralies weer meer vanaf komende maandag. Dat laat de minister voor Rechtsbescherming weten aan RTL Boulevard.

“Zo is aannemelijk gebleken dat maatregelen ten aanzien van bezoekvormen leiden tot minder bezit van contrabande door gedetineerden”

Vanaf maandag is bijvoorbeeld kort knuffelcontact met naasten weer mogelijk in veel gevallen, geldt er geen quarantaineplicht meer na bezoek van kinderen, is de afzondering bij instroom in een inrichting verkort van acht naar vijf dagen en is verlof in sommige gevallen weer mogelijk.

Ook gaat de groepsgrootte van dertig naar vijftig personen. In het stappenplan van Dekker staat dat op 1 juli en 15 juli opnieuw versoepeld kan worden op het gebied van verlof. Mogelijk kan de Dienst Justitiële Inrichtingen in september de maatregel van bezoek achter plexiglas opheffen.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Onrust in onderwereld na kogelregen: 'Dreigt te escaleren'

De quarantaineplicht voor een hele afdeling in gevangenissen bij besmetting van een gedetineerde en de mondkapjesplicht bij het niet kunnen waarborgen van de anderhalve meter blijven van kracht.

Volgens Dekker hadden de coronamaatregelen een positief effect op de invoer van smokkelwaar in gevangenissen. “Zo is aannemelijk gebleken dat maatregelen ten aanzien van bezoekvormen leiden tot minder bezit van contrabande door gedetineerden”, zegt de minister.

Op 1 juli gaat er een nieuwe wet in die de invoer van bijvoorbeeld drugs harder bestraft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waanzinnige undercoveractie politie: honderden invallen en arrestaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore