Misdaad

Justitie laat tbs-eis vallen in nieuwe zaak tegen Jos B.

18 juni 2021 12:33 Aangepast: 18 juni 2021 12:40
Rechtbanktekening van advocaat Roethof en zijn cliënt Jos B. tijdens een eerdere zitting. Beeld © ANP

Justitie pleit tijdens het hoger beroep tegen de veroordeelde Jos B. (58) niet opnieuw voor tbs. Dat liet de aanklager vrijdagmorgen tijdens de pro-formazitting weten. Jos B. wordt verdacht van het ontvoeren en vermoorden van Nicky Verstappen.

Volgens de aanklager komt hij later uitgebreid op de tbs-afweging terug, maar voor nu voldoet Jos B. niet aan het zogenaamde 'gevaarscriterium'. Bij de verdachte is wel een pedofiele stoornis vastgesteld. Het Openbaar Ministerie eiste eerder 15 jaar cel en tbs en vindt dat de verdachte juist een hogere straf moet krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM spoort ontkennende Jos B. aan: 'Geef antwoorden'

De veroordeelde Jos B. blijft er echter bij dat hij niets te maken heeft met de zaak Nicky Verstappen. Toch veroordeelde de rechtbank in Maastricht hem in november vorig jaar tot 12,5 jaar cel voor het misbruiken van Nicky Verstappen en vrijheidsberoving met de dood tot gevolg. Ook werd hij veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer bijna miljoen kijkers voor documentaire Nicky Verstappen

De 11-jarige Nicky uit Heibloem verdween in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide. Zijn lichaam werd een dag later in de buurt van het kamp gevonden. Jarenlang bleef onduidelijk wat er was gebeurd, tot verdachte Jos B. in de zomer van 2018 werd aangehouden na een DNA-match.

Na lang zwijgen erkende B. het lichaam van de jongen te hebben gevonden, maar Nicky was volgens hem toen al dood. Jos B. heeft dat naar eigen zeggen nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. De rechtbank geloofde dat verhaal echter niet. Direct na het vonnis liet de verdachte weten in hoger beroep te gaan. Het Openbaar Ministerie, dat vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging had geëist, tekende ook beroep aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook OM in hoger beroep in zaak-Nicky Verstappen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore