Ga naar de inhoud
Misdaad

Nieuwe getuigen gehoord in zaak Ivana Smit

Ivana Smit Beeld © ANP

In het onderzoek naar de dood van het model Ivana Smit zijn veertien nieuwe getuigen gehoord. Dat schrijft de advocaat van de familie, Sébas Diekstra, op Twitter. In de zaak zijn nu in totaal 71 getuigen gehoord.

"Men wacht nu op een medisch deskundigenbericht, waarna zaak aan de Maleisisch openbaar aanklager wordt overdragen"

Sébas Diekstra meldt dat er nu wordt gewacht op een bericht van medisch deskundigen uit Maleisië, die onderzoek doen naar de twee sectierapporten over de dood van Ivana Smit. De deskundigen zullen in dat bericht hun oordeel geven over de rapporten. Daarna kan de zaak worden overgedragen aan de Maleisisch openbaar aanklager. Dat blijkt uit een document van de lokale politie, aldus de advocaat.

Advocaat
Lees ook:
Advocaat nabestaanden: zaak overleden Ivana Smit heropend als moordonderzoek

Ivana overleed in 2017 op 18-jarige leeftijd, naar verluidt door een val van de twintigste verdieping van een flat in Kuala Lumpur, nadat ze de avond had doorgebracht met het Amerikaanse echtpaar Alexander en Luna Johnson. Haar familie gelooft niet dat er sprake is van een ongeluk, wat de rechtbank eerder oordeelde. Daartegen ging de familie in hoger beroep. Het Maleisische gerechtshof oordeelde eind 2019 dat het model uit Sittard 'omkwam door het handelen van derden'. Het onderzoek is daarop heropend, de politie spreekt inmiddels van een 'moordonderzoek'.

Nieuwe uitspraken in zaak Ivana Smit

06:41
'Zoektocht
Lees ook:
'Zoektocht naar Amerikaans echtpaar in zaak Ivana Smit gestart'

In het onderzoek naar de dood werden twee sectierapporten opgesteld: een Maleisisch en een Nederlands rapport. In het het rapport uit Maleisië staat dat het model nog in leven was voor haar val. Het Nederlandse rapport stelt dat het ook mogelijk is dat Ivana al dood was voor de val.

Familie
Lees ook:
Familie Ivana Smit treurt: 'Lijkt alsof we terug bij af zijn'