Zes mannen

Verdachten gewelddadige overval Amsterdam-Noord langer vast

22 mei 2021 17:36 Aangepast: 22 mei 2021 19:33
De overval ontaardde in een wildwestachtervolging. Beeld © ANP

De zes mannen die afgelopen woensdag zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige roof in Amsterdam-Noord blijven vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris zaterdag besloten. Het gaat om Belgische en Franse verdachten die met veel geweld een waardetransport hebben overvallen.

De voorlopige hechtenis van de zes verdachten is met veertien dagen verlengd. De mannen zitten nog in zogenoemde beperkingen, wat betekent dat ze worden afgesloten van de buitenwereld. Ze mogen alleen met hun advocaat, die ook niet over de zaak mag praten met anderen, contact hebben. Vanwege de beperkingen kunnen de advocaten niet reageren op de zware verdenkingen.

De mannen die vastzitten zijn tussen de 24 en 40 jaar oud. Drie van hen komen uit Frankrijk en twee uit België. Van de andere verdachte is de identiteit nog niet vastgesteld. Bij de schotenwisseling met de politie in Broek in Waterland is een 47-jarige man uit Frankrijk om het leven gekomen. Twee anderen raakten gewond: een lichtgewond en de ander mag waarschijnlijk snel van het ziekenhuis naar zijn cel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overvallers Amsterdam mikten op buit van goud en diamanten ter waarde van 50 miljoen euro

De politie zoekt nog zeker drie overvallers die afgelopen woensdag wisten te ontkomen. De autoriteiten houden er rekening mee dat de verdachten inmiddels in het buitenland zijn. De Nederlandse politie werkt daarom ook samen met hun Belgische en Franse collega's. Of de identiteit van de twee mannen bekend is, is niet duidelijk. De politie wil daar nog niets over zeggen.

Automatische wapens

Bij de gewelddadige overval op het waardetransport maakten de criminelen gebruik van automatische wapens. Eerst schoten de mannen in de lucht om omstanders in Amsterdam-Noord op afstand te houden, maar tijdens de vlucht ontstond er al rijdend een bizar vuurgevecht met de politie. In Broek in Waterland kwam het tot een gewelddadige confrontatie, waarbij ook flink werd geschoten. Twee verdachten raakten gewond, een ander overleefde het niet. Wonder boven wonder raakten er geen agenten of burgers gewond bij de schietpartij. 

De Rijksrecherche doet, zoals altijd, onderzoek naar de inzet van de vuurwapens door agenten. Het OM wil verder niets kwijt over de achtergrond van de verdachten en de overleden man.

Bekijk ook: Reina dook kast in toen overvallers tuin inreden

'Een slechte film' noemt Reina Beets wat ze heeft meegemaakt. Ze beleefde angstige momenten toen de overvallers van een geldwagen in Amsterdam haar tuin inreden. Zij en haar dochter vluchtten allebei een kast in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore