Misdaad

OM legt gedragsaanwijzing op aan Ruinerwold-vader

07 mei 2021 13:11 Aangepast: 07 mei 2021 13:35
De boerderij in Ruinerwold Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft Gerrit-Jan van D. een gedragsaanwijzing opgelegd. Hij mag daardoor geen contact opnemen met een van de jongste kinderen die aangifte heeft gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag en niet bij de woning van de jongste kinderen komen.

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft besloten om een gedragsaanwijzing op te leggen aan de vader van het gezin uit Ruinerwold. De man woonde tot voor kort bij zijn jongste kinderen in Ermelo. Nadat de strafzaak bij de rechtbank in Assen tegen hem is stopgezet, hebben de jongste kinderen zelf de keuze gemaakt om vader weer in hun midden op te nemen en te verzorgen.

Hoewel er op dat moment geen strafrechtelijk kader was, waren OM en politie aangesloten bij overleg met gemeente en diverse partners. In dit overleg kwam ook de vraag aan de orde of de veiligheid van betrokkenen voldoende gewaarborgd kon worden. Op enig moment is een aangifte binnengekomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door vader.

De gemeente Ermelo legde Gerrit-Jan van D. eerder een huisverbod op. Hierdoor mocht hij ook niet meer naar de woning van zijn jongste kinderen. Een woordvoerder van de gemeente Ermelo laat aan RTL Boulevard weten dat het tijdelijke huisverbod dat aan Gerrit-Jan van D. was opgelegd niet wordt verlengd. 

Nu het huisverbod niet meer van kracht is, heeft het OM de vader een gedragsaanwijzing opgelegd. In het kader van deze gedragsaanwijzing mag hij geen contact opnemen met het gezinslid dat aangifte heeft gedaan en niet bij de woning van de jongste kinderen komen. De gedragsaanwijzing geldt voor een periode van 90 dagen. Deze periode wordt onder andere gebruikt om de aangifte te beoordelen. Het uiteindelijke doel is om te komen tot een passende interventie die recht doet aan de belangen van alle betrokkenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe aangifte tegen Ruinerwold-vader na zedenincident

Voor Van D. is momenteel een woonplek gevonden in de zorg. Momenteel wonen vier van de jongste kinderen in de Veluwse gemeente, die sinds vorig jaar woonruimte voor hen beschikbaar stelde. Na de vrijlating van de vader trok hij in bij zijn vijf jongste kinderen. Een van hen verliet onlangs het huis in Ermelo. Het is niet duidelijk of dat degene is die aangifte heeft gedaan. Een van de jongste kinderen heeft namelijk aangifte gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore