Misdaad

Rechter: OM lokte portiers W Hotel onrechtmatig uit

23 februari 2021 13:16 Aangepast: 23 februari 2021 16:36
W Hotel Amsterdam Beeld © ANP

Twee portiers die drugs hebben verkocht aan twee undercoveragenten van de politie krijgen geen straf. De rechtbank verklaart het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk omdat het de verdachten heeft uitgelokt. Aan de berechting ging een maandenlange undercoveractie vooraf, waar RTL Boulevard al eerder uitgebreid over berichtte. Vrouwelijke agenten deden zich in het chique W Hotel in Amsterdam als VIP-gasten voor om drie portiers te betrappen op drugshandel.

"Er is ernstige inbreuk gemaakt"

De rechtbank was onverbiddelijk in haar uitspraak en spreekt van uitlokking. "De verdenking om het middel in te zetten was er, maar die was wel mager. (...) Maar de opzet kan niet worden vastgesteld. De lijn is dan, volgens de Hoge Raad, dat het OM bij uitlokking niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Er is een ernstige inbreuk gemaakt op de beginselen van behoorlijke procesorde", aldus de politierechter, die direct uitspraak deed. Door de niet-ontvankelijkheid legde de rechter geen straf op aan de verdachten.

Volgens het Openbaar Ministerie was de actie rechtmatig, omdat er verschillende signalen waren van drugshandel door portiers van het prestigieuze hotel, waar ook veel bekende Nederlanders regelmatig verblijven. Volgens de officier is de zogenoemde pseudokoop, het aanschaffen van illegale spullen door undercoveragenten, een proportioneel middel geweest. “Er is geen sprake geweest van uitlokking”, liet het OM op zitting weten. Het doel is volgens de aanklager om illegale handel in de horeca tegen te gaan. De officier eiste een werkstraf van dertig uur tegen beide verdachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

‘Undercoveroperatie politie in chique hotel ging te ver’

De advocaten waren het daar niet met de officier over eens. Volgens hen zijn hun cliënten wel degelijk uitgelokt door de undercoveragenten, in een situatie waarin service in het hotel voorop stond. Ook was de inzet onrechtmatig volgens de raadsmannen, vanwege het ontbreken van concrete vermoedens en het niet inzetten van andere onderzoeksmiddelen. De verdachten ontkennen structureel in drugs te handelen, ze zeggen dat ze dit eenmalig deden en er niets aan hebben verdiend.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Portiers van het chique W Hotel ontslagen na verkopen drugs

Update: het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de politierechter. Het OM stelt zich anders dan de rechter op het standpunt dat er geen sprake is van uitlokking én dat pseudokoop een proportioneel middel was.

 

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore