Misdaad

Advocaat lekte informatie in zaak Taghi, Kasem niet beschuldigd

18 februari 2021 17:00
Advocaat Khalid Kasem Beeld © ANP

Een van de zeven advocaten van verdachten in het Marengo-proces heeft informatie gelekt over het politieonderzoek naar het zogenoemde moordcommando van Ridouan Taghi. Dat laat de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten mr. Evert Jan Henrichs donderdagmiddag weten. De toezichthouder van de advocatuur kan na onderzoek niet Khalid Kasem aanwijzen als degene die heeft gelekt. Daarvoor zijn niet voldoende aanwijzingen.

"Ik heb geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen vastgesteld"

Door het lekken van de informatie wist Ridouan Taghi van alles over het politieonderzoek, zo bleek al eerder uit dossierstukken uit verschillende onderzoeken naar de vermeende topcrimineel. In mei 2020 werd Khalid Kasem beschuldigd van het lekken van informatie, zo meldde het Algemeen Dagblad destijds. De deken heeft niet kunnen vaststellen dat de advocaat, tevens voormalig kantoorgenoot van Peter R. de Vries, de informatie heeft verstrekt. 'Ik heb daarom geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen vastgesteld', schrijft Henrichs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten onder vuur na nieuwe stukken in dossier Marengo-proces

In een gekraakt PGP-bericht, dat wordt verzonden tussen versleutelde telefoons, stond dat iemand uit de groep van Ridouan Taghi geheime dossierinformatie heeft gekregen van 'het broertje van mussa', waarmee Khalid Kasems broer Musa bedoeld zou worden. Daarop stelde de deken een onderzoek in, maar aanwijzingen voor fout handelen door de advocaat Kasem vond hij niet.

Kasem ontkende al vanaf het begin dat hij nooit geheime dossierinformatie heeft verspreid en zei dat hij nooit gebruik heeft gemaakt van een PGP-telefoon. Volgens de deken moet met enige terughoudendheid gekeken worden naar het bericht.  "Ik moet er weliswaar van uitgaan dat de inhoud van het PGP-bericht van één van de advocaten in de 26Koper-zaak afkomstig is, maar voordat kan worden geconcludeerd dat mr. Kasem degene is die deze informatie heeft verstrekt, zal er toch enig 'steunbewijs' moeten zijn om vast te kunnen stellen dat die informatie afkomstig is van mr. Kasem", zegt deken Henrichs. "Ik heb dat 'steunbewijs' niet aangetroffen en meen dat daarom geen tuchtrechtelijk verwijtbaar handelen kan worden vastgesteld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Khalid Kasem genoemd als advocaat die aan Taghi heeft gelekt

Advocaat Kasem is blij met de uitkomsten. "Aan een nare periode is nu een eind gekomen", zo laat hij weten aan RTL Boulevard. "De deken heeft langdurig en intensief onderzoek gedaan, waarbij ook het OM was betrokken. Ik heb zelf om dit onderzoek gevraagd, omdat ik wist dat mij niets te verwijten valt en ik van elke blaam gezuiverd wilde worden. De uitkomst van het dekenonderzoek is derhalve geen verrassing voor mij, maar wel een fijne bevestiging van wat ik steeds heb gezegd. Ik hoop dit nu achter mij te kunnen laten."

De deken doet nog onderzoek naar andere advocaten die mogelijk informatie hebben gelekt. Er loopt ook nog een gerechtelijke procedure tegen het AD, dat publiceerde over de verwijten die aan het adres van Kasem zouden zijn gemaakt. Kasem diende ook een klacht in tegen Oscar Hammerstein, voormalig advocaat van Nabil B. Die uitte zich meerdere malen over de rol van Kasem. Het onderzoek naar Hammerstein loopt eveneens nog bij de deken.

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore