Misdaad

Moeder Sharleyne na vrijspraak toch veroordeeld voor dood dochter

11 januari 2021 13:04 Aangepast: 11 januari 2021 16:52
De verdachte moeder van Sharleyne, Hélène J. Beeld © RTL Boulevard

De moeder van Sharleyne is veroordeeld voor betrokkenheid bij de dood van haar dochter. Dat is de conclusie die het Gerechtshof Leeuwarden vanmiddag uitsprak in de tragische zaak. Waar de rechtbank Hélène J. in juni 2018 vrijsprak, is ze nu in hoger beroep veroordeeld. Het Hof veroordeelt Hélène J. voor een straf van 9 jaar en 9 maanden, met aftrek van voorarrest.

Het Hof beveelt gevangenneming van de verdachte, waardoor de straf direct ingaat. "Volgens het Openbaar Ministerie kan wettig en overtuigend worden bewezen dat de destijds achtjarige Sharleyne die nacht door haar eigen moeder is verwurgd en vervolgens vanaf de tiende etage haar eigen dood tegemoet is gegooid", sprak de advocaat-generaal Debby Homans van het OM vorige maand uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wederom 10 jaar celstraf geëist tegen moeder van Sharleyne

Vader Victor Remouchamps en zijn dochter Sharleyne Vader Victor Remouchamps en zijn dochter Sharleyne

"Het kan daarom niet anders zijn dat alleen verdachte verantwoordelijk is voor de dood van #Sharleyne", zegt het Hof. Het Hof veroordeelt haar voor doodslag, vrijspraak voor moord en wurging. Het Hof stelt vast dat direct voorafgaande aan het misdrijf, verdachte alleen in de woning was met #Sharleyne en niet verklaarde over het gesprek met haar dochter, wat de bovenbuurman wel hoorde. "Ze heeft de toedracht kennelijk willen verhullen", zegt de voorzitter.

Er kan niet vastgesteld worden of de persoonlijkheidsstoornis en de alcoholverslaving van invloed was op de verdenking. Daarom is Hélène J. volledig toerekeningsvatbaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader Sharleyne: 'Nachtmerrie is nooit meer te verwerken'

"En hoewel een dergelijke daad van een ouder niet te bevatten is, betekent dat niet dat het niet is gebeurd", zei Homans tegen het Gerechtshof. Volgens het OM is het gissen waarom de moeder de daad beging. Gebleken is dat de vrouw flink onder invloed was op de avond van de dood van haar dochter en dat er sprake was van oplopende spanningen in het gezin.

Sébas Diekstra, de advocaat van de vader, laat in een eerste reactie weten: "Een enorme opluchting voor de vader. Hij heeft de belofte aan zijn dochter eindelijk kunnen inlossen: namelijk het voor het gerecht brengen en veroordeeld krijgen van de dader."

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Hof: Sharleyne (8) werd van flat geduwd, bijna 10 jaar cel voor moeder

Hélène J. houdt al vanaf het begin vol onschuldig te zijn. Ze zou die nacht tocht hebben gevoeld, waarna ze ging kijken waar haar dochter was. Uiteindelijk zou ze die, naar eigen zeggen, vinden op de parkeerplaats voor de flat. Tien etages lagen zag ze haar dochter liggen, toen ze over de rand keek. Getuigen zagen dat ook en een bovenbuurman verklaarde dat hij kort voor de val het meisje en haar moeder hoorden, gevolgd door een 'harde bons'. Een deskundige op het gebied van getuigen, heeft verklaard dat de man 'aanzienlijk betrouwbaar' is.

Na de dood van het meisje op 8 juni 2015 deden de politie en het Openbaar Ministerie onderzoek. Moeder Hélène J. werd niet vervolgd. Daar legde vader Victor Remouchamps zich niet bij neer. Hij startte een zogenoemde Artikel 12-procedure, waarin hij het Gerechtshof Leeuwarden vroeg om het Openbaar Ministerie op te dragen de moeder te vervolgen. Daar slaagde hij in.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore