Misdaad

Verdachte moord Heidy Goedhart na zes jaar uit voorarrest

08 januari 2021 15:15 Aangepast: 08 januari 2021 17:27

Moordverdachte Wim S. is na zes jaar voorarrest op vrije voeten, in afwachting van zijn proces voor de moord op Heidy Goedhart in 2010. Dat laat zijn advocaat Paul Verweijen weten aan RTL Boulevard. Het Gerechtshof Den Haag heeft de voorlopige hechtenis geschorst tot 28 april, wanneer er een regiezitting zal plaatsvinden. Hij krijgt wel een meldplicht.

"Ik zit al zes jaar onschuldig vast en ik heb er niets mee te maken"

Het Openbaar Ministerie zette de zogenoemde undercovermethode Mr. Big in tijdens het onderzoek naar de dood van Goedhart. Tijdens die actie bekende de verdachte de moord op zijn vrouw. Het Gerechtshof Den Bosch veroordeelde de man in 2018 tot twintig jaar celstraf en vond het bewijs toelaatbaar. In 2016 kreeg S. achttien jaar cel van de rechtbank Breda. De verdediging ging na de veroordeling door het Hof in cassatie. De Hoge Raad bepaalde dat de zaak over moet vanwege de vele vraagtekens die het zet bij de undercoveractie.

S. zegt onschuldig te zijn en niets met de moord op zijn partner te maken te hebben. "Ik zit al zes jaar onschuldig vast en ik heb er niets mee te maken. Ik heb Heidy ook verloren. In deze zaal zitten alleen verliezers”, zei de 45-jarige verdachte in oktober tijdens een voorbereidende zitting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Undercoveroperatie Wim S. heel heftig middel'

De raadsman van S., Paul Verweijen, is bijzonder content met de beslissing van het Gerechtshof Den Haag. “Ook een deskundige heeft recent weer bevestigd dat de kans op een valse bekentenis zeer groot is bij toepassing van de omstreden Mr. Big-methode. Terwijl dit het enige redengevende bewijs is dat er ligt tegen S. Ik denk dat dit in samenhang met de vaststelling dat het onderzoek voorlopig nog niet wordt afgerond doorslaggevend is geweest om hem nu zijn proces in vrijheid af laten wachten”, zo laat hij desgevraagd weten aan deze site. Volgens het Hof “prevaleren de bijzondere persoonlijke omstandigheden van de verdachte boven het strafvorderlijk belang”, ook de lange duur van de voorlopige hechtenis speelde mee.

De zaak kreeg vooral bekendheid vanwege de enorme omvang van de undercoveroperatie. Juridische experts vinden dat de grenzen van wat wel en niet mag bij het vergaren van bewijs wel erg werden opgerekt. Zo zei bewijsexpert Peter van Koppen dat de hele undercoveroperatie veel te ver ging. "Bewijstechnisch heb je hier niets aan. Alle foute verhoortrucs zijn toegepast."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wim S. krijgt hogere straf voor moord op Heidy uit Kaatsheuvel: 20 jaar cel

Het Openbaar Ministerie was het daar niet mee eens: "Het undercover inwinnen van informatie over een verdachte en zijn betrokkenheid bij een misdrijf is een bij de wet voorziene opsporingsbevoegdheid die kan worden ingezet wanneer het opsporingsonderzoek dat vergt en de zaak daarvoor zwaarwichtig genoeg is."

“Dat hij geschorst wordt is jammer, daar kan je niets aan veranderen. Dus daar wil ik ook niet te lang bij stil staan. Het Gerechtshof heeft nog geen inhoudelijke einduitspraak gedaan”, reageert de zus van Heidy Goedhart aan RTL Boulevard. “Fijn voor zijn drie kinderen in zijn nieuwe gezin, dat hij thuis mag zijn. Ik had graag gezien dat hij in december 2010 ook zo aan zijn andere twee kinderen had gedacht. De kinderen die hij samen met mijn zus had. Als hij zich toen om hen had bekommerd, was alles anders gelopen. Zij leven nu zonder biologische moeder en zonder biologische vader”, aldus de zus.

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore