Misdaad

OM eist 5 jaar cel tegen rapper JoeyAK voor brute ontvoering

17 november 2020 11:06 Aangepast: 17 november 2020 11:40
JoeyAK Beeld © ANP

De officier van justitie eist gevangenisstraffen tot vijf jaar tegen rapper JoeyAK en zijn vrienden voor een gewelddadige ontvoering van een moeder en haar twee kinderen tijdens de jaarwisseling. Zelf hoorde de 23-jarige rapper in de rechtbank in Amsterdam de hoogste straf tegen zich eisen. Het OM ziet hem als leider van het plan en dicht hem de grootste rol toe bij de ontvoering en bedreiging.

De brute ontvoering speelde zich af in Almere. Daar zou de moeder tijdens de oudejaarsnacht ernstig zijn mishandeld omdat ze geld zou hebben gestolen van JoeyAK, die in de Almeerse woning een tas met 100.000 euro had gestald. Volgens het OM heeft JoeyAK de vrouw negen keer met een pistool tegen haar hoofd en knie geslagen en overgoten met kokend water, waardoor ze eerstegraads brandwonden opliep.

De politie wist haar met de kinderen van drie en zeven jaar oud op 1 januari te bevrijden. Bij de verdachten zijn in totaal vijf vuurwapens en ongeveer 200.000 euro aan contant geld gevonden en in beslag genomen. JoeyAK, die ook terechtstaat voor witwassen, beweert het geld cash te hebben verdiend met optredens. Het OM zegt dat hij het verdiende met zware criminaliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam wil podium criminele rappers afpakken

De verdachten ontkennen het slachtoffer te hebben ontvoerd. Ze zeggen dat ze op oudejaarsdag vrijwillig meeging van haar woning in Amsterdam-Noord naar het huis in Almere, om een conflict uit te praten. Een van hen, Sudneyson B. (20), erkent wel dat hij de vrouw tot bloedens toe heeft geslagen, met zijn handen en niet met zijn wapen.

In het proces staan zes verdachten terecht. De huurster van het huis in Almere is niet aanwezig. De broer van Joël H., alias JoeyAK, staat op een later moment terecht omdat zijn advocaat pas genezen is van corona.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rapteksten verraden criminele rapper: 12 keer levenslang

JoeyAK is een bekende in de Nederlandse hiphopscene. Hij deed onder meer mee op het nummer 'Huts' van The Blockparty, dat eind 2018 een nummer 1-hit werd. Ook scoorde JoeyAK verschillende hits met namen als Boef, Bizzey, Lijpe, Yung Felix, Sevn Alias en Josylvio.

ANP/RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore