Misdaad

OM eist 24 maanden cel voor overval René van der Gijp

15 oktober 2020 10:38 Aangepast: 15 oktober 2020 10:47

Het Openbaar Ministerie eist 24 maanden celstraf tegen de chauffeur van de overvallers van René van der Gijp. De voetbalanalyticus kwam eind april bij zijn woning aan en werd daar belaagd door drie mannen met maskers op. Zij sloegen met hamers in op de autoruiten van de oud-profvoetballer.

De 21-jarige Ryan van V. stond donderdag terecht voor medeplichtigheid bij de poging tot overval op René en insluiping van een woning een maand later. Tegenover de rechters zei de verdachte spijt te hebben. Hij wist naar eigen zeggen niet wat de mannen die hij vervoerde precies gingen doen, maar wel dat ze een diefstal zouden plegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chauffeur mislukte overval van der Gijp donderdag voor de rechter

Rond 22.30 uur op de betreffende avond arriveerde René na de uitzending van Veronica Inside bij zijn woning in Dordrecht. Hij opende het hek van zijn oprit en hij zag dat er drie mannen in zwarte kleding met witte Anonymous-maskers (ook bekend van Netflix-serie La Casa de Papel) op zijn auto afliepen. Ze sloegen met hamers op de auto, maar ze slaagden er niet in deze door te slaan vanwege het veiligheidsglas van het voertuig.

De rechtbank toonde een foto van de schade aan de auto De rechtbank toonde een foto van de schade aan de auto

De officier van justitie sprak van 'ernstige strafbare feiten'. Volgens haar heeft de verdachte niet stilgestaan bij de gevolgen. "Aangever Van der Gijp verklaarde dat de overvallers als wilden tekeergingen, wat hem bang maakte", gaf de officier als voorbeeld. "De verdachte is alleen maar bezig geweest met zijn eigen gewin." Het OM eiste 24 maanden celstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest.

Miniatuurvoorbeeld
lees ook:

Verdachte aangehouden voor mislukte overval op René van der Gijp

Uit foto's die de rechtbank toonde bleek dat de auto flinke schade heeft opgelopen. Van V. zegt te hebben meegewerkt omdat hij geld nodig had. Hij zou tien of twintig procent van de opbrengst krijgen. Na afloop van de overval hoorde de jongen naar eigen zeggen dat het Rolex-horloge van René de buit had moeten zijn. De verdachte zegt niet te hebben geweten dat de verdachten slagwapens bij zich hadden.

Eerder vertelde Van der Gijp aan RTL Boulevard over de overval:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore