Misdaad

Zussen Holleeder doodsbang na mogelijke liquidatiepogingen

12 oktober 2020 07:21 Aangepast: 12 oktober 2020 07:41
Willem Holleeder Beeld © ANP Foto

De Amsterdamse politie heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar twee dreigingsincidenten rond Astrid en Sonja Holleeder, dat meldt 'De Telegraaf' maandagochtend. Twee losstaande meldingen van de zussen Holleeder over een mogelijke aanslag op hun levens zijn de aanleiding geweest voor het onderzoek.

“Weet jij misschien wie die vent was die heel brutaal vanuit zijn auto een pistool op Sonja richtte?"

Eén van de twee onderzoeken richt zich op een incident afgelopen zomer in de buurt van Amsterdam. Een onbekende automobilist zou vanuit een langzaam rijdend voertuig een vuurwapen op Sonja hebben gericht. Ze ontkwam naar eigen zeggen door met haar auto in tegengestelde richting te rijden en zo te vluchten. 

De politie doet eveneens onderzoek naar een mogelijke liquidatiepoging op Astrid. Het jongste zusje van Willem Holleeder wilde op een geheime locatie een bezoek brengen aan haar moeder Stien. Astrid werd naar eigen zeggen opgewacht en belaagd door een onbekend gebleven man, die volgens de zus van ‘de Neus’ verdachte bewegingen maakte en een aanstalten leek te maken om een liquidatie uit te voeren. 

De mogelijke aanslagpleger, waarvan Astrid een foto maakte. De mogelijke aanslagpleger, waarvan Astrid een foto maakte.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten Willem Holleeder willen zussen opnieuw horen

De zussen Holleeder zijn de belangrijkste getuigen in het proces tegen hun broer, dat nog steeds in hoger beroep loopt. Sinds het moment dat de zussen begonnen te verklaren bij de politie en dit bekend werd, zijn ze ondergedoken en vrezen ze voor hun leven. De politie en het Openbaar Ministerie bevestigen aan De Telegraaf dat beide meldingen uitvoerig zijn onderzocht. Na de melding van Sonja is tevergeefs met een politiehelikopter gezocht. De politie geeft aan dat de verklaringen van de zussen zeer gedetailleerd zijn, maar dat het onderzoek doodliep door het gebrek aan getuigen en camerabeelden. Wel zijn er extra veiligheidsmaatregelen rondom de zussen getroffen. 

Sonja en Astrid willen niet reageren. Laatstgenoemde schrijft er wel over in de recent verschenen herdruk van haar boek Judas. Astrid schrijft in het laatste woord: “Denk eens goed na Wim. Weet jij toevallig wie die jongeman is die mij bij mama’s geheime adres stond op te wachten? Nee, natuurlijk weet je dat niet. Hoe durf ik het te vragen. Beschuldig ik je soms ergens van? Maar nee hoor, Wim, dat doe ik niet. Ik stel je gewoon een vraag.” 

“Weet jij misschien wie die vent was die heel brutaal vanuit zijn auto een pistool op Sonja richtte? (…) Nogmaals; ik vraag het alleen maar, ik beschuldig je nergens van. Want jij weet als geen ander dat pas iets is gebeurd als het kan worden bewezen,” schrijft Astrid in het laatste woord. “Het houdt niet op, hè Wim? Het houdt nooit op. Het begint pas.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljuschka openhartig over band met moeder Astrid Holleeder

De politie heeft ook onderzoek gedaan naar de omstandigheden van het gevangenschap van Willem Holleeder. Justitie onderzocht al eerder de mogelijkheid dat hij vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught de opdracht gaf om een aanslag op zijn zussen te plegen. Dit kon toen niet door het OM worden bewezen.  

Willem Holleeder zit niet meer volledig geïsoleerd in de zwaarst bewaakte gevangenis die ons land kent. Hij zit op één afdeling samen met Mocro-maffia criminelen Benaouf A. en Rico de Chileen, officieel Richard R. Ondanks dat Holleeder contact heeft met andere gedetineerden, is er geen bewijs gevonden voor welke betrokkenheid dan ook bij de incidenten. 

De politie en het OM reageerden op de dreiging tegenover De Telegraaf als volgt: “Het officiële commentaar van politie en openbaar ministerie: “Politie en OM zijn bekend met de beide incidenten waarbij de zussen van Holleeder zich bedreigd hebben gevoeld. Politie en OM begrijpen de zorgen die de beide zussen zich maken. De politie heeft beide incidenten onderzocht waarbij onder meer getuigen zijn gehoord en camerabeelden zijn opgevraagd. Helaas heeft dat onderzoek niet tot concrete resultaten geleid. Politie en OM blijven alert op signalen en hebben om die reden regelmatig contact met beide zussen.” 

John van den Heuvel doet in onderstaande video details van het hoger beroep van Willem Holleeder uit de doeken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore