Misdaad

Flinke straffen geëist tegen gewelddadige Rolex-bende

02 oktober 2020 15:49 Aangepast: 02 oktober 2020 16:00
De vier verdachten van de vermeende Rolex-bende in de Amsterdamse rechtbank Beeld © Aloys Oisterwijk

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, krijgen de verdachten van de zogenoemde Rolex-bende na "een heel spoor van geweld" een flinke celstraf. De officier van justitie eiste vrijdag celstraffen tot 7 jaar cel tegen drie verdachten in de zaak, die berovingen zouden hebben gepleegd "puur en alleen gericht op horloges". Tegen twee verdachten is ook tbs met dwangverpleging geëist.

"Wollah, een nokkie"

Bekende Nederlanders en voetballers van Ajax waren de doelwitten van de mogelijke bende. De vader van Nicolette van Dam, René van Dam, werd begin 2019 slachtoffer van een gewelddadige beroving op de Apollolaan in Amsterdam. Uit beelden die in de rechtbank werden getoond, blijkt dat Van Dam een flinke klap kreeg. Achteraf zeiden de verdachten, die werden afgeluisterd, in de auto "ik heb die geld alles", "een stoot broer" en "wollah, een nokkie" tegen elkaar. Ze waren blijkbaar blij dat de man knock-out werd geslagen. Het slachtoffer liep ernstig letsel op en heeft hier tot op de dag van vandaag last van. Zijn gebit moest naar eigen zeggen "als een soort puzzel in elkaar worden gezet".

Ook Estelle Cruijff is één van de slachtoffers. De dame werd in 2018 geschopt, geslagen en beroofd van haar dure uurwerk. Ze was met een vriendin bij de club mad Fox geweest en werd op de terugweg gevolgd door een zwarte auto. Drie mannen vielen haar aan en riepen "je klokje, je klokje". De verdachten waren volgens het OM in wisselende samenstellingen verantwoordelijk voor de delicten.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Verdachten Rolex-bende langer vast

"De ernst van de feiten rechtvaardigt een langdurige en onvoorwaardelijke celstraf", zei de officier van justitie. De roven waren volgens haar "professioneel en doordacht" voorbereid en vonden in vereniging plaats. Er werd "zwaar fysiek" geweld gebruikt, waarbij ernstig letsel ontstond. De officier hekelde het feit dat de verdachten nog altijd geen volledige openheid van zaken willen geven.

De officier eiste 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Mounir C. (25) en Mourad B. (29). Oussama A. (20) kreeg een eis van 7 jaar cel te horen.

De verdachten, drie jongvolwassenen en één minderjarige, hebben gedeeltelijk bekend. Ze wilden snel geld verdienen en waren naar eigen zeggen niet per se gericht op Rolex-horloges. Toch bleek het bekende horlogemerk vaak het doelwit in de zaken tegen de vier mannen.

De pleidooien van de advocaten van de verdachten volgen op 6 oktober.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore