Misdaad

Peter R. de Vries: 'Verklaring Jos B. totaal ongeloofwaardig'

28 september 2020 13:18 Aangepast: 28 september 2020 14:11
Peter R. de Vries Beeld © ANP

De verklaring waarin Jos B., de verdachte in de zaak Nicky Verstappen, aangeeft dat het 11-jarige jongetje al was overleden toen hij hem vond, is volgens Peter R. de Vries volstrekt ongeloofwaardig. "Hij wil op de meest simpele vragen geen antwoord geven."

"Hij besefte zelf ook wel dat dit een verklaring is die ongeloofwaardig is"

Peter R. de Vries laat mede namens de familie Verstappen aan RTL Boulevard weten dat hij de video verklaring van Jos B. letterlijk en figuurlijk een vertoning vindt. "Het is totaal geen geloofwaardig verhaal." B. werd twee jaar geleden in Spanje gearresteerd en heeft al die tijd gezwegen. De verklaring die hij nu aflegt is volgens de misdaadverslaggever 'rommelig'. Ook laat het volgens Peter zien dat de betrokkenheid van B. groter is dan hij nu laat zien.

Volgens Peter is B. in een spagaat gekomen. "Hij moest met iets komen. Hij besefte zelf ook wel dat dit een verklaring is die ongeloofwaardig is. Daarom heeft hij twee jaar lang gezwegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jos B. verklaart: 'Nicky Verstappen was al overleden toen ik hem vond'

B. verklaarde vanochtend dat hij tijdens een fietstocht pauzeerde om een kleine boodschap te doen en toen het lichaam van Nicky zag liggen. Hij zou gecontroleerd hebben of hij een hartslag voelde en heeft het lichaam ook anders neergelegd. Dit zou volgens de verdachte verklaren waarom er DNA-sporen van hem werden aangetroffen op het lichaam. Peter heeft daar zijn vraagtekens bij. "Hoe verklaart dat dan dat het op de binnenkant van de onderbroek terecht is gekomen."

De misdaadverslaggever is zelf meerdere keren op de plek geweest waar Nicky werd gevonden. Ook was hij aanwezig bij de schouw, waarbij B. samen met zijn advocaat, drie rechters, de griffier, twee officieren van justitie en vier familieleden van het slachtoffer de Brunssummerheide bezochten. "Ik vraag mij heel sterk af of je vanaf de plek waar hij een plas ging doen, hij het lichaam had kunnen zien. Het roept veel meer vragen op dan dat het antwoorden geeft."

B. gaf aan dat hij de politie niet heeft gebeld na de vondst van het lichaam. Iets wat Peter op zijn zachtst gezegd 'raar' vindt, aangezien B. werkzaam was bij de scouting. "Wat heeft hem belet de politie te bellen?"

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Beluister de verklaring van verdachte Jos B. in zaak-Nicky Verstappen

De familie van Nicky Verstappen zit al 22 jaar met vragen en kreeg vandaag dan eindelijk antwoord, ook al geloven ze niets van het verhaal. "Ze vinden het fijn dat er in ieder geval een reactie komt."

Nicky Verstappen raakte in 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide vermist. Het 11-jarige jongetje verdween midden in de nacht uit zijn tent. Een dag later werd hij levenloos teruggevonden, ongeveer een kilometer van het kamp. Twintig jaar lang zat de zaak muurvast. Tot er in 2018 een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek werd gehouden. Hierdoor kwam Jos B. in beeld. 

B.'s DNA werd gevonden op de kleding en het lichaam van de jongen, maar hij bleek spoorloos. De foto en volledige naam van B. werden op een persconferentie vrijgegeven. Na een internationale klopjacht werd hij een paar dagen na de persconferentie, op 26 augustus 2018, aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, in de buurt van Barcelona. De politie vermoedt dat hij op het moment van zijn aanhouding op de vlucht was. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore