Misdaad

OM eist 9 jaar cel tegen vader ontvoerde Insiya

23 september 2020 11:51
Insiya.

Het Openbaar Ministerie wil dat Shehzad Hemani, de vader van de ontvoerde Insiya, 9 jaar de cel in gaat. Dat is de maximale strafeis. De Indiase man was niet aanwezig in de rechtbank en wordt bij verstek vervolgd. Een uitvoerder van de ontvoering, die ook niet aanwezig was, moet volgens het OM 4 jaar achter slot en grendel.

"Hij is het brein achter de ontvoering"

"Hij is het brein achter de ontvoering", zei de officier van justitie over vader Shehzad Hemani. Hij is volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor het gewelddadige optreden van de andere verdachten in de zaak. De uitvoering ervan liet hij over aan anderen, die zich daarvoor lieten betalen. Nog altijd verblijft het meisje bij hem in zijn Indiase woning. Ondanks de uitspraken van verschillende Nederlandse rechters dat Insiya's gezag bij de moeder ligt, is het meisje nog steeds niet terug in Nederland. 

"Op dit moment is het volstrekt onduidelijk hoe het met Insiya gaat", zei de officier. "Hemani is niet over één nacht ijs gegaan. Hij moest en zou Insiya hebben." Volgens het OM is het feit dat het gaat om een jong meisje en dat geweld is gebruikt strafverhogend.

Vorig jaar september legde het gerechtshof in Den Haag Hemani een dwangsom van 10.000 euro op, voor elke dag dat hij zijn dochter langer in India houdt. Dit bedrag kan oplopen tot een miljoen euro.

Het Openbaar Ministerie heeft vergeefs pogingen gedaan Hemani naar Nederland te krijgen om hem hier voor de rechter te brengen. De rechtbank heeft de zaak dan ook bij verstek behandeld. Hetzelfde geldt voor de zaak tegen medeverdachte Imran S., een neef van de vader. Shehzad Hemani was ten tijde van de ontvoering verwikkeld in een slepende echtscheidingsprocedure met de moeder van het meisje, Nadia Rashid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot ruim vier jaar gevangenisstraf voor ontvoeren Insiya

Moeder Nadia reageerde emotioneel in de rechtbank. Tijdens haar spreekrecht vertelde zij dat ieder dag in het teken staat van het vechten voor haar dochter Insiya. "Tot zo mama", zei het meisje niet lang voor de ontvoering tegen haar moeder. Wanneer haar moeder deze anekdote vertelt in de rechtbank, breekt ze. "Er is geen dag dat ik daar niet aan denk."

Ze zegt dat slechts drie van de 396 verplichte contactmomenten via Skype zijn gelukt. "Dat is minder dan één procent", zei Nadia tegen de rechter. De laatste keer zongen moeder en dochter Frozen-liedjes. Een volgend moment zou er niet meer komen. "Ik zal nooit stoppen tot Insiya rechtvaardigheid krijgt en terugkeert naar Nederland. Ik zal niet bezwijken."

Nadia beschreef hoe het is om haar dochter niet bij zich te hebben. "Insiya heeft niet kunnen vertellen wat ze graag als avondeten wil, het welk verhaaltje ze voorleest en heeft niet kunnen zien hoe haar moeder ieder jaar haar verjaardag viert. Ik kan u niet in woorden uitleggen hoe groot het gemis is."

"Enerzijds ben ik fulltime moeder. En anderzijds moet ik leven met de beperkingen die er zijn om te zorgen voor mijn veiligheid", vertelde Nadia in een volle zittingszaal. "Ik ben zelf totaal weggecijferd. Net een klok waarin de grote wijzer doorloopt, maar de kleine wijzer stilstaat."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Bekende Nederlanders zetten zich in voor ontvoerde Insiya

Vijf mannen en een vrouw werden eerder veroordeeld tot celstraffen van twaalf maanden tot ruim vier jaar voor het ontvoeren van Insiya. De zaken van vader Shehzad Hemani en uitvoerder Imran S. worden apart van de andere verdachten behandeld, omdat zij bij verstek worden vervolgd.

Insiya werd in september 2016 op 2-jarige leeftijd bruut gekidnapt uit de woning van haar oma in Amsterdam. Het meisje werd meegenomen naar India, waar haar vader woont.

RTL Boulevard/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore