Misdaad

Vier jaar na haar ontvoering is Insiya nog steeds niet thuis

29 september 2020 11:43 Aangepast: 29 september 2020 12:55
Beeld © RTL Boulevard

Het is vandaag vier jaar geleden dat de destijds 2,5-jarige Insiya met geweld werd ontvoerd uit het huis van haar oma en door haar vader werd meegenomen naar India. Nog altijd is ze niet terug in Nederland, terwijl verschillende rechters al hebben bepaald dat het meisje snel weer naar haar moeder Nadia terug moet keren. Hoe staat het er nu voor?

"Professioneel opgesteld ontvoeringsplan, waarbij hij louter zijn eigen belang voorop heeft gesteld"

Al vier jaar moet Nadia Rashid haar dochtertje Insiya missen. Op 29 september 2016 drongen drie mannen de woning van de oma van Insiya binnen en namen het meisje mee. De mannen deden dit in opdracht van haar vader, die destijds in scheiding lag met Nadia en met wie zij een conflict had over het ouderlijk gezag. Sindsdien verblijft het meisje met haar vader in India en heeft Nadia haar dochtertje, op een paar Skype-gesprekken na, niet meer gezien. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekende Nederlanders zetten zich in voor ontvoerde Insiya

Al in 2017 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat Insiya terug moet naar Nederland, maar deze uitspraak werd vervolgens door het Hof in Den Haag vernietigd. Volgens het Hof moet niet een Nederlandse maar een Indiase rechtbank zich over de zaak buigen. De Hoge Raad heeft die uitspraak echter weer vernietigd, waarna het hof op 28 augustus 2019 opnieuw besloot dat Insiya's vader haar onmiddellijk terug diende te brengen naar Nederland.

Ook de Indiase rechtbank bepaalde in 2018 dat Insiya terug moet keren naar Nederland, maar vader Shehzad stak daar een stokje voor door in hoger beroep te gaan. Tijdens dit hoger beroep liet een Indiase rechter weten dat eerst moet worden bepaald wie het voogdijschap over Insiya heeft, alvorens er een besluit over een mogelijke terugkeer naar Nederland genomen kon worden. 

De Nederlandse Insiya woont nu al jarenlang illegaal in India en haar moeder hoopt dat minister-president Mark Rutte haar kan helpen om haar dochtertje naar Nederland te krijgen. Ze riep dan ook op om online een brief te ondertekenen, waar veel BN’ers gehoor aan gaven

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

John van den Heuvel over zaak-Insiya: 'Wat een marteling'

Vorig jaar werden al zes verdachten, vijf mannen en een vrouw, veroordeeld tot celstraffen van ruim vier jaar voor de ontvoering van het meisje, maar de vader, Shehzad H., blijft nog altijd ongrijpbaar. Vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie negen jaar cel eist tegen de vader, die zelf niet aanwezig was bij de rechtszaak. Volgens het OM was er sprake van 'een met militaire precisie, professioneel opgesteld ontvoeringsplan, waarbij hij louter zijn eigen belang voorop heeft gesteld'. Ook zijn neef, Imran S., hangt een gevangenisstraf van vier jaar boven het hoofd. De uitspraak in deze zaak zal op 12 oktober plaatsvinden, maar het OM verwacht dat de mannen bij verstek zullen worden berecht, omdat India ze weigert uit te leveren. 

Begin dit jaar bepaalde het gerechtshof in Amsterdam in een hoger beroep dat Shehzad H. geen gezag meer over Insiya heeft. Ook bepaalde het hof eerder al dat Shehzad zijn dochter terug moet brengen op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag, met een maximum van een miljoen. 

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Moeder ontvoerde Insiya doet emotionele oproep

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore