Misdaad

OM deelt details van gruwelijke plannen voor martelkamers

17 september 2020 12:36 Aangepast: 17 september 2020 21:39
De tandartsstoel die in de martelkamer in Wouwse Plantage stond Beeld © Politie

De zes mannen die worden verdacht van het voorbereiden van ontvoeringen van criminelen, deden dit met 'grote precisie'. Ze richtten in Wouwse Plantage een loods in met zeecontainers waarin gekidnapte personen konden worden opgesloten. Een van de containers was ingericht als martelkamer, met tal van gereedschappen en een tandartsstoel waarop een slachtoffer kon worden vastgebonden.

"Als ze niet meewerken, gelijk in de knie"

"Aan alles was gedacht", zei de officier van justitie vandaag op de eerste inleidende zitting tegen de vermoedelijk bende bij de rechtbank in Amsterdam. Vier van de zes verdachten zijn in de rechtszaal verschenen. Na hun aanhouding op 22 juni hebben zij geen verklaring willen afleggen. Een van de zes heeft een schriftelijke verklaring afgelegd die wat het OM betreft ongeloofwaardig is.

Een chemisch toilet in de martelkamer. Een chemisch toilet in de martelkamer.
Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Wie is Robin van O., de man achter de martelcontainers?

Politie en justitie hadden de verdachten al geruime tijd in het vizier. De activiteiten in de loods in Wouwse Plantage en een loods in Rotterdam werden nauwlettend in de gaten gehouden. In juni werd er ingegrepen. "Er werd iets voorbereid", aldus de officier, "alsof alles en iedereen paraat moest staan." De vermoedelijke bende opereerde volgens het OM in teams, met elk een eigen taak. De eigenlijke ontvoeringen zouden worden uitgevoerd door een soort arrestatieteam. Justitie onderzoekt nog hoe de verdachten aan de politie-uniformen zijn gekomen die bij hun aanhouding zijn gevonden.

Het onderzoek naar hoofdverdachte Robin van O. (40) kwam vorig jaar op gang door een ander onderzoek, waarin twee mannen op de korrel waren genomen omdat zij bezig waren met het voorbereiden van moorden. Van O. bleek op zoek te zijn naar een loods en huurde uiteindelijk het exemplaar in Wouwse Plantage. Na verloop van tijd kreeg het onderzoeksteam vitale informatie uit het grootscheepse onderzoek naar de geheime-berichtenservice EncroChat, die in trek was bij criminelen en eerder dit jaar door justitie is platgelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Peter R. over martelcontainers: 'Gaan nog veel verhalen over komen'

Volgens het OM wisselde Van O. sinistere EncroChat-berichten uit met de vermoedelijke opdrachtgever. Het zou gaan om de in juni aangehouden Piet S., alias Piet Costa, die wordt verdacht van grootschalige cocaïnehandel. Van O. - die een EncroChat-account had met de naam 'Slempo' -  en zijn contact schreven onder andere:

Slempo: "3x geisoleerd"

Slempo: "Al sta je er naast hoor je niks"

Andere gebruiker: (...)

Andere gebruiker: "Top"

Andere gebruiker: "Voertuigen nog"

Slempo: "Ja"

Andere gebruiker: "Pak alles wat je nodig denkt te hebben"

Slempo: "Overal bestellingenuitstaan"

(...)

Andere gebruiker: "Wapens wat moet je hebben"

Slempo: "Handwapens"

Andere gebruiker: "Ok"

Slempo: "En wat automatiach misschien"

Andere gebruiker: "Ok"

Slempo: "En met demper is altijd handig"

Slempo: "Al's ze niet meewerken gelijj in de kmiw"

Slempo: "Knie"

Beoogde slachtoffers werden eerder dit jaar door de politie gewaarschuwd en doken onder. Het OM herhaalde donderdag dat het beeld van de tot cel en martelkamer ingerichte zeecontainers 'ijskoud en ronduit schokkend' was.

RTL Boulevard/ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore