Misdaad

Kopstuk Toon R. werd in mei opgepakt dankzij EncroChat

03 juli 2020 13:14
Toon R. verbleef op een vakantiepark in Ede Beeld © ANP

De 42-jarige Toon R. uit Oss, het vermeende kopstuk van een crimineel familienetwerk uit dezelfde plaats, werd in mei aangehouden dankzij het onderzoek naar de dienst EncroChat. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie vrijdag na vragen van RTL Boulevard. Toon R. was een van de meest gezochte criminelen uit Brabant. De neef van de beruchte Martien R. verstopte zich op een vakantiepark in Ede.

"Het zal een nieuwe dimensie geven aan dit toch al immense strafproces"

Welke rol de onderschepte berichten op EncroChat precies spelen in het proces is niet duidelijk, het Openbaar Ministerie wil niet ingaan op verdere vragen. Zeker is dat de politie door de chatdienst achter de verblijfplaats van R. is gekomen. Of er ook bewijs uit EncroChat zal worden gebruikt in de strafzaak valt nog niet te zeggen.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

'Meest gezochte man van Brabant' Toon R. opgepakt

De advocaat van R., Tony Boersma, zegt nog van niets te weten. “Ik heb er nog geen informatie over de aanhouding van mijn cliënt. Dat krijgen we nog, dat hebben ze kennelijk uitgesteld. Maar wat je mij nu vertelt, is nieuw voor mij.” Volgens de raadsman is het nog onduidelijk of de informatie uit EncroChat als bewijs gebruikt zal gaan worden. “Als dat zo is moeten kijken in hoeverre de informatie rechtmatig is verkregen. Het zal een nieuwe dimensie geven aan dit toch al immense strafproces.”

De zaak, die onder andere draait om Operatie Alfa: een offensief tegen georganiseerde misdaad in Brabant, gaat woensdag weer verder. Het Openbaar Ministerie verdenkt Martien R. en de zijnen onder meer van deelname aan een criminele organisatie, wapenbezit, witwassen en grootschalige drugshandel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Martien R. en handlangers staan voor de rechter

RTL Boulevard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore